Etukyykky - Aliarvostettu liike?

Kategoria: Kuntoilukeskustelut » Saliharjoittelu

4.11.2009 20:11:19
jtoivonen

Olen tässä kesän ja syksyn mittaan painanut tasaisesti sekä etu- että takakyykkyä. Kuitenkin pienistä lantio-ongelmista johtuen jouduin pitkään käyttämään vain etukyykkyä.

Nyt kysymys kuuluukin, onko etukyykky tehokas liike jaloille? Useimmathan meistä saavat enemmän rautaa iskettyä takakyykkyyn.

Kaivan esiin muutaman artikkelin lihasten aktivoitumisesta etu- ja takakyykyssä tässä muutaman päivän sisään.

Esittäkää näkemyksiä, kokemuksia ja pohdintaa.

5.11.2009 19:15:09
mapy

Totta toi on, että kiekkoja menee helkkaristi enemmän tankoon takakyykkynä. Tasapainolla lienee jotain osuutta asiaan.

Toisaalta keskustelin aiheesta keväällä joukkueelle hommatun painonnostovalmentajan kanssa, jolla lienee kokemusta asiasta melkoisesti enemmän. Hänen mielestään etukyykyllä ei saavuteta mitään etuja suhteessa takakyykkyyn. Ainakaan näin lätkäporukan kesätreeneissä. Muistaakseni hänen näkemyksensä oli, että paketti pysyy takakyykyssä paremmin kasassa, ja saadaan nostettua terävämmin.

5.11.2009 21:55:17
jtoivonen

Totta, toisaalta entinen nostaja Michael Boyle on todennu asiasta, että "The front squat is much harder to do wrong than the back squat, which is why I use it instead of the more popular version of the exercise."

Jäkkäreille tärkeetä on saada voimaa enemmän tonne takareisi-/pakaraosastolle ja siihen takakyykky sopii paremmin. Etukyykyllä yleensä pystytään aktivoimaan paremmin etureisia.

Löysin myöskin PrecisionNutritionin sivuilta seuraavanlaisen artikkelin:
http://www.precisionnutrition.com/research-review-front-or-back-squats

Artikkelissa tutkitaan lähinnä etu- ja takakyykkyjen vaikutusta polviin - mutta artikkelin loppupäästä löytyy myös "EMG Data: Muscle Activation" taulukko, josta näkyy hyvin yksinkertaistetussa muodossa erot lihasten rekrytoimisessa.