2018-03-01 13:04:01

Aloittelijan lisäravinteet - 4 ravinnelisää, joita aloittelijan kannattaa ottaa

Oletko aloittamassa uutta kuntoiluharrastusta tai alkanut juuri nostella punttia ja haluaisit ottaa kaiken irti treenistä ja kehittyä mahdollisimman nopeasti? Niinhän me kaikki! Tavallisella ruoalla, etenkin jos ruokavalio on terveellinen ja sisältää riittävästi hyvälaatuista proteiinia, pärjää todella pitkälle. Jos kuitenkin haluat maksimoida lihaskasvun ja varmistaa, että kroppasi saa kaiken tarvitsemansa, lue alta vinkkimme aloittelijan lisäravinteisiin!


 

Palautusjuoma

Palautusjuoma eli "palkkari" on nimensä veroisesti juoma, jonka tarkoitus on nopeuttaa treenistä palautumista. Tavallisesti palautusjuoma nautitaan heti treenin jälkeen (jos mennään pidemmälle niin myös ennen treeniä ja treenin aikanakin tulisi nauttia juomaa, mutta ei mennä niin pitkälle vielä).


Tavallisesti palautusjuoma sisältää nopeasti imeytyvää proteiinia - yleensä heraa jossakin sen jalostetussa muodossa. Lisäksi useimmat palkkarit sisältävät hiilihydraatteja - sekin nopeasti imeytyvässä muodossa. Palautusjuomoan tehtävä on varmistaa, että lihaksilla on riittävästi polttoainetta, jotta kulutetut energiavarat saadaan taas täyteen ja proteiinia, jotta lihas voi kasvaa.


Palautusjuomia myydään sekä valmiina juomina että juomajauheina. Juomajauheet ovat selvästi halvempi vaihtoehto. Etsi verkkokaupasta tuotteita esimerkiksi haulla "Recovery".


 

 

Hera

Lihakset eivät kasva ilman proteiinia. Moni aloittelija tarvitseekin ravintoonsa lisää proteiinia maksimoidakseen lihaskasvun. Joskus lisäproteiinin syöminen vaivalloista. Siksi herajauheet ovatkin kätevä vaihtoehto: teet juoman valmiiksi jääkaappiin ja nappaat kylmän ja ihanan drinkin aamulla kitusiisi. Herajuoma sopii niin osaksi aamupalaa, iltapalaa kuin välipalaksi proteiinin saannin varmistamiseksi.


 

Omega-3

Omega-3 -rasvahapot ovat tärkeitä kaikille. Ne parantavat kolesterolia, suojaavat verisuonia, vähentävät insuliiniresistenssiä ja tulehdustiloja. Vaikka söisitkin kalaa silloin tällöin, on hyvälaatuisten omega-3-rasvahappojen nauttiminen kapseleina tai kalaöljyn muodossa erittäin tärkeää.


 

Mistä ostaa?

Henkilökohtaisesti me tilaamme kaikki lisäravinteet netistä. Toki lisäravinteita voi ostaa suoraan myymälöistäkin - ja kuntosalien kassalta - mutta usein verkkokaupat saavat painettua hintatason perinteisiä myymälöitä alemmas. Yhtenä poikkeuksena mainittakoon kuitenkin FitnessTukku, jonka myymälöissä hintataso on usein sama kuin verkkokaupassa. Kuntosaleilla hintataso on usein selvästi verkkoa korkeammalla. Jos haluat tukea paikallista kuntosaliasi, kannattaa heiltä kuitenkin kysäistä hyvistä kampanjoista ja tarjouksista.


Verkkokauppojen ja erikoistuneiden myymälöiden lisäksi lisäravinteita myydään päivittäistavarakaupoissa kuten Prismoissa ja isommissa K-kaupoissa. Ainakin artikkelin kirjoitushetkellä Prismat ovat erikoistuneet etenkin FAST-merkin lisäravinteiden myyntiin. FAST:n tuotteet ovat oivallinen valinta niin aloittejalle kuin pitkälle ehtineelle kuntoilijalle, joskin ne eivät yleensä ole se kaikkein edullisin vaihtoehto.


Huomaathan, että kenenkään ei ole missään nimessä pakko käyttää lisäravinteita. Etenkin aloittelijat kehittyvät usein nopeasti ilman mitään sen kummallisia vippaskonsteja. Tärkeämpää on treenata fiksusti ja pitkäjänteisesti.


 

Arvosteltu: 1.9/5 (42 arvostelua)


Jaa Facebookissa