2016-12-03 08:42:07

Koiran ulkoluttaminen: Oikea ulkoilu takaa hyvinvoinnin sinulle ja koirallesi

Koiranomistajan perusvelvollisuuteen kuuluu koiran lenkkeilyttäminen mikä kannattaa muistaa koiraa hankkiessa. Moni ei tule miettineeksi että koiranpennun hankkiminen velvoittaa pitkäksi ajaksi ja koko perheen pitää sitoutua hoitamaan ja lenkkeilyttämään koiraa useita kertoja päivässä vaikka sataisi vaakatasossa vettä, lunta tai räntää. Koiraihmisen tulee pystyä hoitamaan oman koiran ulkoilutus vaikka olisi sairaana tai ottamamassa rusketusta ulkomailla. Jos et ole sitä pitkään aikaan tehnyt, nyt on hyvä hetki kerrata myös koiraetiketti.

Mikä on riittävä määrä?


Koira vaatii paljon ulkoilua ja koira tuleekin lenkkeilyttää vähintään kolme kertaa vuorokaudessa. Uusi koiranpentu vaatii paljon enemmän. Kannattaakin muistaa uutta koiranpentua hankkiessa miettiä, miten pystyy järjestämään töistä vapaata, jotta pystyy käyttämään pentua asioilla päivän aikana.  Vanhemmat koirat vaativat myös useampia lenkkeilytyskertoja, koska koiran vanhetessa sen kyky pidättää virtsaa huononee.

    • Koiraa pitää ulkoiluttaa vähintään kolme kertaa
    • Pieni pentu ja vanhempi koira vaativat useampia ulkoilutuskertoja.

Koira hankitaan usein hieman liian nopeasti tehdyn päätöksen perusteella. Hyvä tapa olisi miettiä koiran ulkoilutusrytmiä  ja miten se uuden perheen lemmikin kohdalla järjestetään.  Koko perheen on hyvä sitoutua koiran lenkkeilytykseen ja lisäksi kannattaa miettiä valmiiksi kuka koiraa voi hoitaa esimerkiksi lomien aikana.

Hyvä lenkkeilytysrytmi takaa tyytyväisen ja hyvinvoivan koiran


Perinteisesti koiran kanssa tehdään kolme lenkkiä päivässä. Aamulla aikaisin, töistä tullessa sekä iltalenkki illalla ennen kuin mennään nukkumaan.  Hyvä rytmi lenkkeilytyksessä luo koiralle turvallisen ympäristön missä se voi hyvin. Jos koira ei pääse lenkkeilemään tarpeeksi usein päivässä voi se ulostaa / virtsata sisälle ja sille voi tulla myös terveysongelmia.

Useat koiranomistajat eivät valitettavasti muista että tuo kolme kertaa on vain sääntö ja että se että koira käytetään muutaman minuutin ajan ulkona ei riitä koiralle. Tuon kolmen kerran tulisi sisältää ajallisesti vähintään 2h liikuntaa koiralle. Koirat rakastavat erilaisia hajuja ja lenkillä koiran tulee päästä haistelemaan ja nuuskimaan sitä kiinnostavia hajuja. Lenkillä koira tapaa toisia koiria ja  lenkkeilytys onkin hyvä tapa opettaa koiraa tulemaan toimeen muiden koirien kanssa. Lenkillä pystyt harjoittelemaan koiran kanssa myös koiralle tärkeitä taitoja kuten muiden koirien ja koiraa kiinnostavien kohteiden ohittamista.  Kun koira tulee toimeen hyvin muiden koirien kanssa ja tutustuu sille vieraisiin ääniin ja kohteisiin lenkillä on lenkkeilytys mukavaa ja stressitöntä koiran omistajalle ja koiralle. Koiran saavuttaessa lenkeillä positiivisia kokemuksia muista koirista ja ympäristöstään, alkaa se luottamaan ja yleistämään luottamuksen.

Lenkkeilytykseen tulisi kuulua joka päivä vähintään yksi kunnon pitkä lenkki. Pitkä lenkki on vähintään noin 5km ja kestää reippaan tunnin. Koiran liikunnan tarve on iso ja tuon pitkän lenkin lisäksi kannattaakin koiraa käyttää esimerkiksi koirapuistossa riittävän liikunnan määrän saavuttamiseksi.

Koirapuistossa koira pääsee juoksemaan vapaana


Koira tarvitsee paljon liikuntaa ja perinteinen kävely ei usein riitä lenkkeilyn muotona koiralle. Koirapuistojen määrä suomessa  on kasvanut ja kaupungissa asuva voikin helposti käyttää koiraa puistossa. Koirapuisto on erittäin hyvä tapa huolehtia oman koiransa liikuntatarpeen täyttymisestä. Koirapuistossa koira pääsee tutustumaan toisiin koiriin ja pääsee leikkimään vapaasti niiden kanssa.  Koiranpennun hankkineen kannattaa muistaa että pentu saa leikkiä vain rokotettujen koirien kanssa ja koirapuistoon pennun saa viedä kun sillä on täysi rokotussuoja.

    • Muista että koiranpennnun saa viedä koirapuistoon vasta sillä on täysi rokotesuoja
    • Koirapuistossa koira pääsee juoksemaan vapaasti ja leikkimään muiden koirien kanssa
    • Koirapuisto on hyvä tapa sosiallistaa omaa koiraa

Koirapuistoon mentäessä on hyvä kysyä muilta koiranomistajilta miten heidän koiransa suhtautuvat uroksiin / narttuihin. Näin vältytään välillä ikäviltäkin yllätyksiltä kun joillakin koirilla voi olla huonoja kokemuksia.  Yleensä koirat tulevat hyvin toimeen ja pienen haistelun jälkeen ollaan parhaita kavereita. Muista ottaa koiralta koirapuistossa remmi ettei se koe oloaan uhatuksi. Valitettavan moni uusi koirapuistoon koiraa tuova tekee virheen ja jännituksessä pitää koiraa remmissä. Koiran tulee olla vapaana, jotta se pääsee tutustumaan vapaasti toisiin koiriin eikä turhia jännitystiloja synny.

Koiran vetäminen lenkillä


Useat koirat vetävät remmissä, mikä tekee koiran lenkkeilytyksestä epämiellyttävää.  Uuden pennun hankkineen perheen kannattaakin mennä heti pentukurssille missä koiralle opetetaan  koiran peruskäskyt sekä muita koiralle tärkeitä perusasioita kuten remmissä liikkuminen ilman vetämistä.

Jos aikuinen koira vetää lenkillä kannattaa vetämisestä päästä eroon.  Koirien vetämisen estämiseksi on useita erilaisia tuotteita lemmikkiliikkeissä.  Hyvä esimerkki on erilaiset vedonestovaljaat, jotka estävät koiraa vetämästä hihnassa.  Koiraa lenkkeilyttävän kannattaakin hankkia hyvät vetovaljaat koiralle, sillä pelkkä panta on todella huono ratkaisu varsinkin silloin kun koira vetää.

Pelkillä tuotteilla ei koiraa saa lakkaamaan vetämästä vaan sinun tulee kouluttaa koiraa. Tärkeintä on, että et itse vedä remmistä takaisin kun koira alkaa vetämään. Ikävän paljon lenkillä näkee omistajia, jotka nykivät remmistä kun koira vetää. Hyvä tapa on esimerkiksi merkata se kohta missä koira toimii oikein jollain sanalla ja palkinnolla. Näin koira tietää aina merkkisanan kuultuaan ja palkinnon saatuan toimineensa oikein. Tämä keino pätee siihen kun haluat kouluttaa koiraa siihen ettei se vedä sekä muihinkin asioihin.

Käytännön esimerkki. Lähdet koiran kanssa liikkeelle ja koira alkaa vetämään.  Vaihdat suuntaa 180 astetta toiseen suuntaa ja kävelet parikymmentä metriä takaisin päin ja taas menosuuntaan.  Koira yleensä ihmettelee mitä tapahtuu ja kääntyessäsi takaisin oikeaan menosuuntaan voit palkita koiran kun se on oikealla kohtaa rinnallasi ja ottaa katsekontaktin sinuun.   Lausu napakasti  palkintosana esim "hep" ja palkitse koira.

Jatkuva kääntyily tuntuu turhauttavalta, mutta koira oppii nopeasti ja alkaa seuraamaan sinua. Kun saat yhteyden koiraan ja palkitset sitä oikeissa paikoissa saat koiran vetämisen pikkuhiljaa vähenemään ja lopulta katoamaan kokonaan.

Vuosia sitten koirakurssilla opittu 20min koulutus on yksi parhaista tavoista päästä koiran vetämisestä. Idea on varsin yksinkertainen.  Koiran lenkkeilytyksen yhteyteen otetaan 20min jakso isolle kentälle jossa pystyy vaasti kävelemään eri suuntiin.  Koulutus kestää 20min. Koulutuksen aikana koira pidetään koira hihnassa ja kävellään kentällä. Aina kun hihna kiristyy niin kännetään menosuunta 180 astetta toiseen suuntaan. Kenttää ravataan ristiin rastiin 20min ajan.  Koira on ensiksi ihmeissään että mistä tässä on kysymys mutta alkaa pikkuhiljaa seuraamaan omistajaa. 20 minuutin päästä koira seuraakin omistajaa täysin. Tämä on täydellinen tapa muistuttaa koiraa kumpi ohjaa kumpaa ja myös helppo tapa saada koira lakkaamaan vetämästä jos se on sitä uudelleen alkanut tekemään.

Perusohjeilla pääset irti koiran vetämisestä ja samalla teen lenkkeilytyksestä molemmille mukavaa.

Koiran kakkojen kerääminen


Vastuullisen koiran lenkkeilyttäjän tulee huolehtia koiran jätöksistä.  Koira ei yleensä halua tehdä kakkaa kevyenliikenteen väylälle vaan pyrkii sivuun tekemään tarpeensa.  Koiran omistaja on velvollinen keräämään koiran kakat. Lenkille kannattaakin ottaa aina riittävästi koirankakkapusseja mukaan.

Kaupungeista löytyy nykyään hyvin astioita koirankakoille eikä koiranomistajan tarvitse koiraa lenkkeilyttäessään kantaa kakkoja pitkiä matkoja mukanaan.

 

Ilmainen eläintarvikkeiden hintavertailu

Jos pohdit mistä löydät laadukkaat eläintarvikkeet parhaaseen hintaan, kokeile Elaintarvike.net -vertailua. Ilmainen hintavertailu kokoaa yhdelle sivustolle kaikki Suomen suosituimmat eläintarvikkeiden ja lemmikkitarvikkeiden verkkokaupat.

Tuotteiden vertaaminen on käyttäjälle täysin ilmaista. Vertailussa on tuhansia tuotteita useista eri verkkokaupoista. Näin vertailu auttaa kuluttajaa säästämään niin rahaa kuin aikaakin.

Arvosteltu: 1.8/5 (47 arvostelua)


Jaa Facebookissa