2013-09-23 11:52:40

Kuinka saada nuoret liikkumaan enemmän?

Nykyaikana on hyvin yleistä, että nuoret viettävät liian paljon aikaa tietokoneen ääressä pelejä pelaillen, ja liian vähän aikaa ulkona raittiissa ilmassa liikkuen. Etenkin internetin ja sosiaalisten palveluiden tullessa kuvioihin, kavereiden kanssa voidaan viettää aikaa netin välityksellä, ilman pakkoa lähteä ulos kotoa.

Ongelmana koukuttavat pelit

Yksi syy liikuntaharrastusten suosion huolestuttavaan laskuun on pelien kehittyminen yhä koukuttavampaan suuntaan. Juurikin sosiaalinen aspekti peleissä kannustaa nuoria pelaamaan kavereiden kanssa, ja saavuttamaan peleissä pisteitä ja bonuksia, joilla luodaan pelimaailmaan sisäistä virtuaalihahmoa. Yhä useammin uudet pelit ovatkin pääasiassa tarkoitettu pelattavaksi moninpelinä, jolloin peli ei käytännössä lopu koskaan. Internetin ansiosta peliseuraa löytyy ympäri maailmaa mihin kellonaikaan tahansa, jolloin pelaaminen ei välttämättä pysy hallinnassa. Yhä useampi peli löytyy nykypäivänä myös mobiilialustalta.

Esimerkiksi Facebookissa on paljon sosiaalisia pelejä, joissa keskitytään esimerkiksi kaupungin, maatilan tai ravintolan rakentamiseen ja kehittämiseen. Facebookissa kaverit ovat jatkuvasti läsnä, jolloin pelaaminen on yhdessä hauskempaa ja aika kuluu pelien parissa lähes huomaamatta.

Milloin on syytä huoleen?

Silloin tällöin pelaaminen on hauskaa huvia kenelle tahansa, eikä siitä tarvitse olla huolissaan. Jos pelaamisen takia kuitenkin päivittäiset rutiinit jäävät hoitamatta, on syytä määrittää rajat pelaamisen suhteen. Syytä huoleen on silloin, kun nuori ei pysty hallitsemaan internetin käyttöään, ja koneella pelaaminen menee liikunnan, ihmissuhteiden ja opintojen tai työn edelle. Myös ärtyneisyys ja vieroitusoireet esim. matkoilla tai mökillä voivat olla merkkejä jonkinasteisesta peliriippuvuudesta.

Pelaamisesta ei ole välttämättä pakko luopua kokonaan, vaan tasapainottaa sitä niin, että myös liikunnalle ja opiskelulle jää aikaa. Paras keino saada nuori kiinnostumaan liikunnasta on toimia itse esimerkkinä ja kannustaa nuorta harrastamaan uusia ja mieluisia liikunnan muotoja ja lajeja.

Ulkoilupeleissä huvi ja hyöty kohtaavat

Vaikka monet pelit pyrkivätkin koukuttamaan pelaajia, tapahtuu kehitystä jatkuvasti myös toiseen suuntaan. Tunnetuin ulkoilupeli, Geokätköily (Geocaching.com), on erinomainen idea yhdistää ulkoilu ja maastossa seikkailu pelaamiseen. Tässä pelissä etsitään kartan ja GPS-laitteen avulla maastoon piilotettuja kätköjä, ja sen jälkeen merkataan ne löydetyksi pelin verkkosivustolla. Kätköjä löytyy Suomessakin käytännössä jokaiselta paikkakunnalta, joten pelattavaa riittää pitkäksi aikaa. Geokätköilyn suosio onkin Suomessa valtavassa nousussa, sillä se sopii erinomaisesti koko perheen ajanvietteeksi jossa yhdistyvät huvi ja hyöty. Kätköjä etsiessä pelikone unohtuu helposti, ja päivittäinen suositeltu liikunnan määrä täyttyy kuin huomaamatta.

 

 

 

Arvosteltu: 2.1/5 (129 arvostelua)


Jaa Facebookissa