2011-02-14 09:50:28

Laihdutus kävellen - kävele itsesi laihaksi

Kyllä vain, kävely on tehokas tapa laihduttaa itsensä solakaksi. Emme nyt kuitenkaan puhu puhtaasti kävelystä urheilu- tai kuntoilumuotona, vaan lähinnä kävelystä arkipäiväisenä askareena. Niille, joilla painoa on oikeasti kertynyt hieman liikaa vuosien varrella, kävely saattaa uinnin lisäksi olla se ainut hyvä tapa aloittaa kuntoilut. Kävelyssä sinun ei tarvitse kuitenkaan liikkua uima-asussa, joten se on "turvallisempi" valinta kuin uiminen. Kävely ei myöskään vaadi harjoittelua eikä erikoistaitoja: Me kaikki olemme oppineet sen jo elämämme alkumetreillä. Koska se on helppoa ja vain kevyesti rasittavaa, se on monella tapaa erittäin riskitön tapa liikkua.

Mikä sitten tekee kävelystä niin tehokasta? Loppujen lopuksi kävely ei kuluta niin paljon energiaa, eikä vaadi järjettömiä ponnistuksia. Tässä on kuitenkin sen etukin: Kävelyä tulee harrastettua paljon pidempään, koska se on hauskaa ja helppoa. Harva ylipainoinen oikeasti jaksaa painaa salilla tuntikausia tai haluaa pyöräillä kesäisin ympäri kotikontujaan. Kävelemään on kuitenkin todella vaivatonta lähteä, ja näin kynnys kuntoilulle on pieni. Verrattuna juoksemiseen, kävely ei ole läheskään yhtä tehokasta, mutta lähdetkö sinä mieluummin hikilenkille vetämään intervalleja vai kevyelle jutustelukävelylle kaverisi kanssa? Mielestäni valinta on usein liiankin helppo (- vaikka me tietysti suosittelemme myös intervallijuoksuja tasaisin väliajoin).

Kaiken muun hyvän lisäksi myös kävely auttaa sydämen ja keuhkojen hyvinvoinnissa: The American Heart Associationin tekemien tutkimusten mukaan noin 30-60 minuutin kävelyt vähintään kolme kertaa viikossa ovat erittäin terveellisiä sydämelle.

5 vinkkiä kävelyyn ja sen aloittamiseen

  1. Mikä on oikea nopeus? Oikea nopeus olisi sellainen, jossa pystyt vielä ukavasti kävelemään, mutta sellainen, jossa silti hieman nousee hiki pintaan. Kokeneet kävelijät voivat pitää kovempaakin tahtia.
  2. Pidä aina pää ylhäällä ja katse edessä - näin saat oikean, tukevan ja ryhdikkään asennon pidettyä kasassa.
  3. Pidä aina varasuunnitelma mielessäsi. Siltä varalta, että ulkona on myrskyisä keli tai kova sade, mieti, mitä voit tehdä, jos et pääsekään ulos. (Salille? Kuntopyöräilyä? Kuntopiiriä? Uimaan?)
  4. Panosta kenkiin! Kengät ovat ainoa kävelemiseen tarvittava väline. Hyvät sukat ja omille jaloille sopivat kengät tekevät kävelystä paljon nautinnollisempaa.
  5. Kävele aina kun se sinulle sopii. Emme täällä Kuntoilijat.net:ssä usko, että olisi olemassa "paras" aika kävelylle. Kävele töihin, kävele kouluun, kauppaan tai salille. Paras aika kävellä on silloin kun sinulle itsellesi sopii.3+1 hyvää tapaa lisätä rasvanpolttoa kävellessä:

  1. Käytä kävelysauvoja - niiden avulla kätesi saavat lisää harjoitusta ja liikkuvat tehokkaammin.
  2. Rakasta mäkiä - sillä mäet saavat sykkeen ylös ja rasvat palamaan. Vaihteleva maasto ei siis aina ole huono asia.
  3. Kävele vauhdikkaasti - Mitä nopeammin kävelet, sen pidemmälle pääset ja sen ylemmäs sykkeesi nousee.


+1 - Ota ystävä mukaan. Ystävän kanssa tulee käveltyä useammin, pidempään ja samalla voi jutustella päivän kuumista puheenaiheista.

Arvosteltu: 1.9/5 (131 arvostelua)


Jaa Facebookissa