2011-02-07 16:32:16

Laihdutuslääkkeet - Onko lääkkeistä apua laihdutuksessa?

Me emme suosittele laihdutuslääkkeiden käyttämistä, mikäli olet suhteellisen terve ja vain hieman ylipainoinen. Lääkkeet eivät ikinä saa olla laihdutuksen itse tarkoitus tai pääasiallinen painonpudotuskeino. Laihdutuslääkkeet voivat olla vain lääkärin määräämä apu painonpudotuksen vauhdittamiseen ja tukemiseen.


Suomessa on tarjolla vain yhtä laihdutuslääkettä ilman reseptiä: Allia. Allissa vaikuttava aina on orlistaatti, joka estää rasvan imeytymistä suolistossa. Koska Alli on reseptivapaa tuote, on siinä noin puolet vähemmän vaikuttavaa ainetta kuin reseptillä hankittavissa laihdutuslääkkeissä. Alli toimii laihdutuksen tukena, kun sen yhdistää vähärasvaiseen ja vähäkaloriseen ruokavalioon. Emme kuitenkaan suosittele Allin käyttöä ilman lääkärin opastusta.

Myös Xenicalissa vaikuttava aina on orlistaatti. Lääke on selvästi Allia tehokkaampi, mutta sitä on saatavilla vain lääkärin määräämällä reseptillä.

Kolmas lääke Suomen markkinoilla on Reductil, jossa viakuttavana aineena on sibutramiini. Vaikutus on kaksiosainen: Lääke lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää niin kutsutulle säästöliekille joutumista. Tämä mahdollistaa suurienkin kalorivajeiden käyttöä dieetillä.


Vaikka lääkkeet saattavat joskus auttaa tai nopeuttaa laihdutusta, ei niitä kannata tieten tahtoen lähteä metsästämään lääkäristä. Kuurit ovat aina pitkäkestoisia ja lääkehoidon teho saattaa vaihdella rajusti henkilöiden välillä. Lisäksi orlistaatti saattaa aiheuttaa terveyshaittoja - etenkin maksavaurioita. Laihdutuslääkkeet voivat aiheuttaa myös maha- ja suolisto-oireita, kuten yllättävää ja äkillistä ulostamisen tarvetta. Lisäksi uloste saattaa muuttua öljyisäksi.

Lue koko artikkeli täältä: Laihdutus

Arvosteltu: 2.2/5 (111 arvostelua)


Jaa Facebookissa