2010-10-27 13:35:26

Liikuntasuositukset - hyötyliikunta osaksi arkea

Milloin viimeksi kävelit töihin tai kauppaan? Niimpä, usein me otamme kuntoliikunnan vaatimukset huomioon laskuissamme, mutta entäs ihan tavallinen perusliikunta ja arkielämän aktiivisuus? Arki- ja hyötyliikunta koostuu kauppareissuista, rappusten nousemisesta, siivoamisesta, lumitöistä, yms. - ja se auttaa painonhallinnassa todella paljon. Hyötyliikuntaa tulisi harrastaa vähintään 3-4 tuntia viikossa ja kuntoliikuntaa (harrasteliikunta, joka parantaa terveyskunnon eri osa-alueita) vastaavasti noin 2-3 tuntia.

Liikunnan terveysvaikutuksista on mahdollista päästä nauttimaan jo pienemmilläkin liikuntamäärillä. Tällöin kyse on niin sanotusta terveyskunnosta, joka auttaa jaksamaan paremmin jokapäiväisiä arkirutiineja ja antaa lisäksi voimia aktiivisempaan harrastustoimintaan. Liikunnan lopettaminen johtaa nopeasti kunnon rapistumiseen, joten liikuntaa tulisi oikeasti harrastaa viikottain.

Arkiliikunnan ei tarvitse olla pakkopullaa, siitä voi nauttia! Tässä muutama vinkki:

  1. Ole aktiivinen - sillä jokainen ylimääräinen askel tai liike kuluttaa energiaa takuuvarmasti.
  2. Panosta töissä: Nouse, vaihda asentoa, venyttele, kävele lounaalle tai palavereihin.
  3. Käy kaupassa kävellen! Myös työmatkat voit tehdä pyörällä, rullaluistimilla, hiihtäen, hölkäten tai kävellen.
  4. Siivoa kämppäsi - siivoaminen kuluttaa energiaa tehokkaasti!
  5. Harrasta seksiä useammin: Onko mukavampaa tapaa päästä eroon jenkkakahvoista kuin tehdä se nauttimalla seksuaalisen kanssakäymisen iloista?
  6. Älä aja autolla aina ihan perille asti: Parkkeeraa kauppahallissa kauemmas ja kävele loppumatka!
  7. Tehkää perheen kanssa enemmän - uintireissut, kävelyretket, sienestys ja leikit ovat hauskoja tapoja polttaa parisataa kaloria lisää.
  8. Älä makaa paikallasi: Sohvallakin voi venytellä, liikehtiä ja kääntyillä. Matka vesihanalle ja takaisin on sekin liikuntaa!

 

Askelmittarin käytöstä:

Askelmittarin on helppo tapa seurata liikunnan määrää. Tavallisen arkipäivän aikana sinun tulisi ottaa vähintään noin 7000 askelta päivässä. Suositeltava määrä olisi kuitenkin yli 10000 ja yli 13000 tulokset ovat jo ihanteellisia. 13000 askelta vastaa keskimäärin noin 10 kilometriä. Yli 10000 askelta ylittävä arkiliikunta on kuitenkin jo riittävää kunnon ylläpitämiseksi ja terveyden säilyttämiseksi.

Arvosteltu: 2.0/5 (106 arvostelua)


Jaa Facebookissa