2012-03-27 07:47:25

Niskakipu tuo toimistotyöläisen ammattitauti

Hartia- eli niskakipu on päätetyötä tekevälle varmasti tuttu tauti: Se on yksi yleisimpiä liikuntaelinoireista. Vaikka hartiakipua voi esiintyä ihan sellaisenaankin, voi sen aiheutaja olla joku muu (äkillinenkin) sairaus. Muun muassa hengitysteiden ongelmat kuten astma ja krooniset hengityselinsairaudet saattavat säteillä kropassa ylöspäin niskakivuksi.

Niskakivuista kärsii aina aika ajoin jopa 25 prosenttia yli 30-vuotiaista miehistä ja 40 prosenttia naisista.

Riskitekijät: Niskakivulle altistavat etenkin työasento ja äkilliset retkahdukset. Kun teet töitä, kannattaa välttää asentoa, jossa molemmat kädet ovat jatkuvasti koholla (esim. näppäimistöllä) sekä asentoa, jossa niska on etukumarassa. Näiden lisäksi myös työt, joissa toistetaan samoja liikkeitä (kokoomalinjat, rakennus & remontointi) useasti päivän aikana, voivat altistaa niskakivuille. Sairauksista niskakipuiksi voivat säteillä ydinjatkoksen ja selkäytimen ongelmat, bakteeritulehdukset, reuma, syöpä ja sydän- ja hengtiystiesairaudet. Mikäli epäilet hartiakipujen syyksi ergonomiaa vakavampaa syytä, on lääkäriin hakeuduttava välittömästi.

Hoito kannattaa aloittaa viimeistään kun oireita ilmenee. Ensimmäinen hoitokeino on niskan ja hartioiden lihasten harjoittelu, venyttäminen ja liikunnan lisääminen. Muun muassa kävely on hyväksi selälle. Jo pitkälle ehtineeseen hartiakipuun voidaan käyttää alkuun tulehduskipulääkkeitä tai paikallisesti annosteltavia kipulääkkeitä.

Yksi parhaista apukeinoista niska ja hartiakipuihin on tietysti hieronta. Hieronta auttaa rentoutumaan, parantaa verenkiertoa ja auttaa kuona-aineiden poistamisessa. Hieronnassa on suositeltavaa käydä useamman kerran, jotta parhaat lopputulokset saadaan aikaiseksi. Pääkaupunkiseudulla hierontapaikkoja on runsaasti, voit valita tavallista hierontaa Vantaalla, shiatsu-hierontaa Helsingissä tai urheiluhierontaa Espoossa. Eri hieronnoilla on eri vaikutukset. Siinä missä lymfaterapia on paras vaihtoehto jo tulehtuneelle, huonosti voivalle lihakselle, saattaa urheiluhieronta antaa niskakipuilevalle parhaan vastineen rahoille. Tilaamalla esimerkiksi hierontaa Espoossa saat paikat auki ja olon selvästi rentoutuneemmaksi.

Kotihoitoon auttaa myös kylmä- tai kuumahoito. Asettamalla niskaasi lämpimän käärön - tai vaikkapa lämpimällä vedellä kastellun pyyhkeen - saat lihaksesi rentoutumaan ja veren virtaamaan jälleen vapaammin. Myös saunominen on allekirjoittaneen mielestä osoittautunut hyväksi keinoksi hoitaa lihasten jäykkyyttä.

Venyttelyn avulla voidaan myös paikallisia kipuja ehkäistä ja hoitaa. Venyttelyn tulisi olla pitkäkestoista ja kevyttä. Väkisin vääntäminen tai liian nopeat liikkeet saattavat vain jumittaa lihaksia enemmän ja aiheuttaa kovia kipuja. Paina pääsi sivulle kevyesti ja pidä paikallaan mielellään vähintään 30-60 sekuntia. Toki töissä koneen edessä jopa lyhyet 10-20 sekunnin venytykset auttavat jaksamaan ja lievittävät kipuja.

Mikäli ongelma johtuu muusta sairaudesta, saattaa hieronta olla lähinnä vain väliaikainen ratkaisu. Tällöin hoito on luonnollisesti riippuvainen sairaudestasi. Toivomme toki, että niskakivut eivät ikinä johtuisi sydänongelmista tai hengitystiesairauksista.

Vaikka pääkaupunkiseudulta löytyy paljon hoitokeinoja, on Espoo mielestäni ollut vieläkin parempi paikka terveyden kannalta. Espoon alueelta löytyy runsaasti muitakin hyviä palveluita: Esimerkiksi Espoon keskuksessa on lasiliike, fysioterapiaa, kaihdinpalveluita, jalokivigalleria, Instrumentarium, juhlapuku- ja morsiuspukuliike Zazabella ja paljon muuta. Mikäli sinua kiinnostaa enemmän, kannattaa katsoa lisätietoja Internetistä.

 

Turun seudulta saat hieronta- ja fysioterapiapalveluita muun muassa Turun Fysiokulmalta. Katso enemmän sivustolta www.turunfysiokulma.fi.

Arvosteltu: 2.0/5 (133 arvostelua)


Jaa Facebookissa
2012-10-18 20:16:23
abbu

Niskakipua voi aiheuttaa moni asia ja usein kipua lievitetään juurikin hieronnalla tai lääkkeillä. Lihasharjoittelu ehkäisee eittämättä niskakipua. Itselläni on toiminut kinesioteippaus (http://www.kinesioteippishop.fi/kinesioteipit/kt-tape.html) ja olen löytänyt saliltani monta hengenheimolaista. Relaksantit ovat jääneet lääkekaappiin sen jälkeen kun löysin tämän ihmeteipin.