2012-03-23 13:39:37

Palautuminen on ensiarvoisen tärkeää

Palautuminen on olennainen osa treenaamista. Ilman sitä hyväkin treeni saattaa mennä hukkaan, joten fiksu kuntoilija suunnittelee palautumisen osaksi harjoitusohjelmaa jo etukäteen.

Treenin loppuvaiheessa kannattaa liikkumisen äkkinäisen lopettamisen sijasta hidastaa tahtia, jotta lihaksille ja nivelille aiheutuva rasitus pienenee. Treenin jälkeinen puoli tuntia on palautumisen kannalta erittäin tärkeä. Tänä aikana lihakset ottavat irti suurimman hyödyn ravinteista, joten ensimmäinen ateria kannattaa nauttia mahdollisimman pian treenin jälkeen. Moni ei heti treenin jälkeen ole nälkäinen, mutta esimerkiksi hedelmäsmoothie on hyvä tapa aloittaa palautuminen. Seuraava ateria tulisi syödä tunti tai pari treenaamisen lopettamisen jälkeen. Palautusjuomia voi myös käyttää jos sen kokee tarpeelliseksi, mutta suurin osa kuntoilijoista saa tarvitsemansa proteiinin ja hiilihydraatit normaalista, täysipainoisesta ruokavaliosta.

Treenin aikana hikoillessa menettää paljon nestettä. Jos epäilet, ettet korvaa kaikkea menettämääsi nestettä, voit punnita itsesi ennen ja jälkeen treenin, ja juoda jokaista menettämääsi kiloa kohden litran vettä. Kannattaa muistaa, että myös vessassa käydessä menettää nestettä ja että hikoilu usein jatkuu treenin jälkeenkin, joten nesteiden nauttimista kannattaa jatkaa usean tunnin ajan ja vielä seuraavanakin päivänä. Erityisen rankkaan treeniin voi alkaa valmistautua jo edellisenä päivänä nauttimalla tavallista enemmän vettä, niin ettei nestehukka pääse yllattämään.

Treenin hyödyn maksimoimiseksi on myös tärkeää, että saa tarpeeksi lepoa. Nukkuessa ja levätessä keho korjaa itse itseään, ja seuraavaa treeniä ajatellen on sekä fyysisesti että psyykkisesti tärkeää olla virkeä. Tämä myös ehkäisee loukkaantumisia. Lihaskipujen ehkäisemiseksi voi vuorotella viileää ja kuumaa suihkua. Jos lihaskipuja kuitenkin tulee, niiden paranemisen nopeuttamiseksi voi harrastaa kevyttä liikuntaa tai venyttelyä, inkiväärin nauttiminen saattaa myos helpottaa lihaskipuja.

Palautuminen jatkuu suurin piirtein vuorokauden treenin lopettamisen jälkeen, joten treenaamalla eri lihasryhmiä peräkkäisinä päivinä vältät liikarasitusta. Tärkeää on myos muistaa pitää vähintään yksi lepopäivä viikossa.

Kuntosalimaksuja maksaessasi muista käyttää luottokorttiasi. Käyttämällä korttiasi saatat ansaita lisäpisteitä, joita voit käyttää esimerkiksi elämäntapaetuuksiin.

Arvosteltu: 2.2/5 (136 arvostelua)


Jaa Facebookissa