2018-09-24 15:13:35

Vaellusvinkit - parhaat vinkit aloittelijan vaelluksille

 

Aloittelija, oletko suuntaamassa ensimmäiselle vaelluksellesi? Siihen kannattaa varustautua kunnolla. On tärkeää, että reittisi ja varusteesi ovat kunnossa ja kaverisi tietävät missä menet. Koska aloittelija ei välttämättä huomioi kaikkea oleellista, päätimme kirjoittaa teille artikkelin ja listata tärkeimmät aloittelijan vaellusvinkit!

Reitin suunnittelu

Riippumatta siitä missä menet, vaelluksen tärkein vaihe on reitin suunnittelu. Ensinnäkin, sinun tulee tuntea ja tietää reitti etukäteen. Miksi? Jotta tiedät montako tuntia tai päivää reittiin menee. Jotta tiedät mitä varusteita mukaan tulee pakata. Ja jotta osaat henkisesti valmistautua reissuun: tuleeko siitä rento päiväkävely vai usemman päivän rankka hikinen reissu.

Katso reitti valmiiksi kartalta, ota kartta ja GPS-laite mukaasi ja pakkaa varusteet reitin ja sään mukaisesti.


Kerro kaverille


Jos olet lähdössä pidemmälle vaellukselle, tai ihan vaan päiväreissullekin, on aina fiksua kertoa kavereille minne on menossa ja millä aikataululla. Jos sinua ei kuulu ajoissa takaisin, osaavat kaverisi sanoa minne olet mennyt ja missä saattaisit olla. Vaikka oletus tietysti on, että etenkin aloittelija vaeltaa ensin helppoja reittejä, voi luonto olla arvaamaton niin Suomessa kuin ulkomaillakin.


Vaelluskengät


Yksi vaeltamisen tärkeimmistä varusteista löytyy jalastasi: vaelluskengät. Hyvin istuvat, kestävät ja laadukkaat vaelluskengät ovat mukavuutesi kannalta se tärkein varuste. Se ei silti tarkoita, että kenkiin menisi älyttömästi rahaa. Löydät verkosta runsaasti suomalaisia verkkokauppoja, jotka myyvät laadukkaita vaelluskenkiä hyvään hintaan.
Voit ostaa vaelluskengät esim. Vaeltajankaupan valikoimista.
Kun tilaat ja kokeilet vaelluskenkiä, kannattaa huomioida, että jalkasi turpoavat hieman. Älä siis tilaa liian pientä kokoa. Kengässä kannattaa olla tilaa niin tuplasukalle kuin turpoamisellekin.

Vesi ja ravinto

Riippumatta siitä oletko lähdössä yhden päivän reissulle vai usemman yön matkalle, pitää sinun kantaa mukanasi riittävästi vettä ja ravintoa. Minne tahansa menetkin, on suositeltavaa pitää mukana ainakin noin 2 litraa vettä per henkilö. Hyviä välipaloja mukana kannettavaksi ovat energiapitoiset, mutta kevyet ruoat kuten pähkinät, myslipatukat ja suklaapatukat. Jos olet matkassa useamman päivän, pitää mukaan ottaa aina vähintään aamupala, lounas, päivällinen ja runsaasti välipaloja. Useamman yön retkelle kannattaa varmuudeksi pakata aina yhden ylimääräisen vuorokauden muonat.


Ota riittävän rennosti


Älä juokse pää kolmantena jalkana ja pää hikisenä pitkin kivikkoisia kuruja. Noin 4 kilometria tunnissa on vaellukselle erittäin hyvä vauhti. Tätä vauhtia on helppo pitää yllä tunnista toiseen ilman liiallista väsymistä. Muista myös pitää lyhyitä taukoja vähintään tunnin välein. Tauolla on aina hyvä nauttia juomaa ja pientä välipalaa kuten pähkinöitä. Kun vauhti on riittävän hidas, et hikoile vaatteitasi piloille ja jatkat ajatus terävänä jatkaa pidempään.

 

Yhteenveto

Vaeltaminen on oivallinen harrastus, joka sekä kohottaa kuntoa, rentouttaa mieltä että tuo sinulle mahtavia kokemuksia. Suosittelemme vaeltamisen kokeilemista kaikille. Aloittelijan kannattaa kuitenkin ottaa yltä vaellusvinkit ylös. Näin ensimmäinen vaellus sujuu mutkitta!

Arvosteltu: 2.5/5 (37 arvostelua)


Jaa Facebookissa