2009-08-28 00:00:00

Dieetit ja laihdutus - Yleinen katsaus

Mitä sinulla tulee ensimmäisenä mieleen sanasta dieetti? Hampaiden kiristelyä, salaatinlehtiä ja kaamea nälkä? Kenties, mutta dieettien perusajatuksena noin pohjimmiltaan on muuttaa ruokavaliota niin, että paino lähtee putoamaan.

Entäs sitten laihdutus? Onko se terminä erilainen, tuleeko siihen yhdistettyä jotain muita asioita kuin dieetteihin? Laihduttaminen voitaneen määritellä toiminnaksi, jossa ihminen tietoisesti yrittää tiputtaa painoaan - olipa keinot sitten mitkä tahansa. Miksi näihin molempiin sanoihin sitten yhdistetään niin negatiivisia mielikuvia? Voisiko laihdutus olla hauskaakin? Muun muassa näihin kysymyksiin lähdemme nyt etsimään vastausta.

Minä & laihdutus - faktoja, termejä ja totuuksia painon pudottamisesta

Ylipainoiselle se ainoa tapa päästä rasvoista pysyvästi eroon on elämäntapojen ja ruokavalion täydellinen muuttaminen. Dieetti sinänsä kuulostaa joltain, mitä pidetään yllä ehkä vaikka yhden kevään tai parin kuukauden ajan - mutta niin sen ei tulisi olla. Lyhyen muutoksen jälkeen palaaminen takaisin vanhoihin tapoihin yleensä saattaa vain pahentaa asiaa ja johtaa todella suuriin terveydellisiin ongelmiin. Olisikin siis parasta ymmärtää heti kättelyssä, että oikeasti pysyviä tuloksia voidaan saada vain muuttamalla jo opittuja tapoja parempaan suuntaan. Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa ruokailutottumusten ja ruokavalion muuttamista, sekä liikunnan lisäämistä ja säännöllistä harrastamista. Sinänsä terveellistä ruokavaliota noudattava henkilö voi ulkoisesti näyttää terveeltä, hoikalta ja hyvävointiselta, mutta liikunnan osuutta oikeasti terveellisessä elämässä ei tulisi väheksyä.

Saavuttaakseen tavoitellun painon, tulisi laihduttajan kuluttaa enemmän kaloreita, kuin mitä hän nauttimastaan ravinnosta saa (tahi kykenee hyödyntämään). Painon hallitseminen ei ole yksinkertaista, vaan heti alusta lähtien tulisi sisäistää ajatus ruokavalion tarkoituksenmukaisuudesta ja tavoitteellisuudesta. Tämä ei tarkoita etteikö elämästä ja ruoasta voisi nauttia - päinvastoin. Kun tiedät olevasi terve ja syöväsi terveellisesti, nautit uudistetusta kehostasi ja ruoastasi täysin siemauksin. Elämä on yhtä juhlaa! Ongelmaksi tavallisille tallaajille usein muodostuukin painon pitäminen tavoitteessa, eikä niinkään painon pudottaminen. Tässä kohtaa sisään marssii niin sanottu jojo-efekti! Keväällä tahdotaan päästä kesäkuntoon, mutta talvellahan on toppatakki päällä, joten miksi välittämään muutamasta ylimääräisestä kilosta. Tässä piileekin eräs todella suuri vaara. Aina kun painoa pudotetaan, menetetään samalla myös lihasmassaa. Parhaimmillaan menetys saattaa olla vain joitakin satoja grammoja, riippuen esimerkiksi pudotetun painon määrästä ja tavasta, jolla laihduttaminen on suoritettu. Huomioitavaa on kuitenkin, että mitä vähemmän sinulla on lihasmassaa, sitä vähemmän tarvitset kaloreita. Lihakset tarvitsevat kaloreita jo pelkästään ylläpitotehtäviin, rasva ainoastaan... enemmän tai vähemmän roikkuu tahi höllyy. Näin painonpudotuksesta johtuva lihasmassan menetys johtaa pysyvästi kalorikulutuksen tippumiseen. Nyt kun talven aikana keräät vaikkapa sen 6-7 kiloa lisää painoa, et välttämättä saa hankittua lihaksia silti yhtä paljon takaisin kuin mitä edellisenä keväänä menetit. Kun keväällä taas pudotat tuon talvella kerätyn ihran pois, on noidankehä valmis. Lopputuloksena päädyt tilanteeseen, jossa keräät rasvaa helpommin kuin ennen, ja poltat sitä hitaammin kuin koskaan aikaisemmin. Jojo-efektiä tuleekiin siis ehdottomasti välttää.

Voiko laihduttaminen olla epäterveellistä?

Lyhyt vastaus: Kyllä. Ehkä kuitenkin perustelemme vielä tämän väittämän. Laihduttaessasi kulutat siis enemmän kaloreita päivässä kuin mitä ruokavaliostasi saat. Tällöin helposti saatat ajautua tilanteeseen, jossa vitamiinien ja hivenaineiden saanti ei ole riittävää. Tällöin ajat kroppasi helposti epäsuotuisaan tilanteeseen.

Tavoitteet, niiden saavuttaminen ja niissä pysyminen

Me olemme yksilöitä - täten meillä on myös omat tavoitteemme. Yksi haluaa fitness-malliksi, toinen on tyytyväinen, jos saa jenkkakahvat katoamaan. Alku on aina hankalaa ja motivaation kanssa saattaa tulla ongelmia, jos esimerkiksi himoitset hiilareita kovasti. Jos olet tyytyväinen itseesi ja peilikuvaasi ennen kuin olet saavuttanut aluksi asettamasi tavoitteet, voit hyvillä mielin lopettaa (mikäli saavutettu paino on jo terveellisissä rajoissa). Tässä tilanteessa sinun tulee kuitenkin olla erityisen tarkka omien tunteidesi kanssa.

Tyytyväisyyden käyttäminen tekosyynä lopettamiselle, on säälittävää. Jos et oikeasti ole vielä tyytyväinen, tsemppaa! Meidän sivuiltamme saat varmasti tarvittavaa tukea, sekä vertaisilta että jo kokeneemmilta laihduttajilta, jotka ovat projekteissaan onnistuneet! Saavuta se, mitä olet itsellesi luvannut. Voit pettää muita, mutta älä ikinä petä itseäsi. Meidän kaikkien ei tarvitse olla langanlaihoja malleja, thank god, onneksi - mutta miten ajattelit jatkaa kun saavutat tavoitteesi? Hesen kautta sohvalle? Ei tietenkään! Haluat luonnollisesti pitää yllä jo saavutetun tilasi. Mikäli tunnet olosi epävarmaksi ja haluat tukea, voit aina kääntyä ylläpitomme tahi keskustelupalstamme puoleen. Joillekin tuntuu rankalta idea tarkkailla syömisiään koko loppuelämän. Se ei oikeasti ole sitä! Se on eräs henkisesti tyydyttävimmistä asioista tässä maailmassa! Voit olla ylpeä itsestäsi, voit olla onnellinen peilikuvaasi joka ikinen aamu! Voit nauttia elämästäsi!

Älä anna periksi, vaikka välillä tuntuu turruttavalta. Pidä ajatuksesi positiivisissa asioissa, ole ylpeä itsestäsi ja saavutuksistasi!

Mahdottomasti tsemppiä kaikille laihduttajille!

Tarvitsetko tukea laihdutukseen? Käväise kuntoilijoille tarkoitetulla keskustelupalstallamme.

Arvosteltu: 2.1/5 (143 arvostelua)


Jaa Facebookissa