2010-06-11 13:56:01

Mitä laihduttajat voivat oppia kehonrakentajilta?

On selvää, että laihdutus ja kehonrakennus eroavat toisistaan usealla tavalla - ainakin, jos kysytään tavalliselta kadunmieheltä. Matti Meikäläiset ovat kuitenkin erehtyneet pahan kerran, sillä laihduttajat voivat oppia kehonrakentajilta erittäin paljon!

Mitä kehonrakennus on?

"Bodauksella" eli kehonrakennuksella tarkoitetaan puhekielessä mahdollisimman lihaksikkaan ja vähärasvaisen vartalon tavoittelua. Kehinrakennus on suosittu harrastus, mutta sitä harrastetaan myös ammattikilpaurheiluna. Etenkin rapakon tapana Yhdysvalloissa lajin suurimmat kuuluisuudet saattavat mainoksilla ja sponsorisopimuksilla tehdä isojakin rahasummia.

Tärkeää kehonrakennuksessa on kehon optimaalinen toiminta: Tässä ravinnon osuus on paljon merkittävämpi kuin uskoisitkaan. Tavoitteena on "syöttää" lihaksille riittävästi ravintoa, jotta ne voisivat tehokkaasti kasvaa, vahvistua ja kehittyä, mutta samalla pyritään välttämään ylimääräisen rasvan turha kertyminen kehoon. Kehonrakentajat joutuvat ennen kilpailukautta laihduttamaan rankasti - laihdutuskuuri saattaa kestää jopa 3-4 kuukautta ja olla henkisesti erittäin raastava. Suurta painoarvoa dieetin aikana saavat hiilihydraatit ja huonot rasvat, joiden saantia pyritään rajoittamaan tehokkaasti.

Meidän tavallisten tallaajien näkökulmasta kannattaa ymmärtää, että laihduttaminen kehonrakentajien oppeja seuraten on tehokasta. Hiilihydraatit kannattaa pitää vähäisenä ja proteiinien määrää kannattaa lisätä.

Ruokavaliosta tulisi aivan aluksi poistaa kaikki sokeripitoiset ruoat. Minun kroppani ei tarvitse sokereita päivittäisessä toiminnassa sen enempää kuin kuulujen kehonrakentajienkaan. Lisäksi ruokavaliosta voi karsia pois tärkkelyspitoisia ruokia. Nämä kohdat tarkoittavat, että leipiä, pastoja, riisejä ja perunoita ei voi ahmia satoja grammoja päivittäin.

Tärkeimmät kohdat laihduttajalle:

  • Lihasmassaa on helpompi pitää laihdutettaessa yllä, mikäli saat riittävästi proteiinia.
  • Hyviä rasvoja ei kannata karsia pois ruokavaliosta dieetilläkään.
  • Hiilihydraatteja rajoittamalla paino putoaa tehokkaasti ja terveellisesti.
  • Treenin tulisi laihdutuksen aikana olla erittäin intensiivistä, yleisesti ottaen lihakset säilyvät paremmin kalorivajeilla, mikäli niille annetaan raskasta nostettavaa.


Se, mitä bodaajilta ei kannata oppia, on elämän kausiluonteisuus. Treeni ja ruokavalio voivat toki vaihdella vuodenajan mukaan, mutta Sinun kannattaa panostaa enemmän elämäntapojen muuttamiseen ja terveellisiin valintoihin - ei nopeaan dieettiin ja kisakireään kesäkuntoon.

Arvosteltu: 2.2/5 (145 arvostelua)


Jaa Facebookissa