2009-08-28 00:00:00

Syitä laihdutuksen epäonnistumiseen

Perinteisesti ihmiset syyttävät epäonnistumisestaan omaa motivaatiotaan tai vaikka geenejään. On sitä tullut kuultua jos jonkinlaista selitystä - osa fiksuja, osa täysin hatusta vedettyjä. Nyt olemmekin päättäneet listata teille 5 syytä, miksi kropan muutosprosessin onnistuminen saattaa sinulla olla niin vaikeaa. Tutkippa omia ajatuksiasi. Tunnistatko itsesi listasta? Oletko sinäkin syyllistynyt johonkin näistä?

Tämä artikkeli pohjautuu pääosin Christian Thibaudeaun aikoinaan T-nationissä julkaisemaan artikkeliin. Tässä esitetyt näkemykset eivät kuitenkaan ole Thibaudeaun - vaan vastuu kirjoituksesta on meidän. Englanninkielinen alkuperäisvastine löytyy täältä.

1. Ongelmat kalorien laskemisessa

Niin yksinkertaiselta kuin se kuullostaakin, tulee sinun yleensä laihtuaksesi syödä vähemmän kaloreita kuin kulutat. Simppeliä? Ei oikeastaan. Usein ihmiset nimittäin lihovat laihdutuskuurinsa aikana. He eivät osaa yksinkertaisesti laskea kaloreita - tai ottavat niitä aivan vääristä paikoista ja väärään aikaan. Yleisesti ottaen meillä ihmisillä on tapana reippaasti yliarvioida liikuntaan tarvittavat kalorit. Sinäkin olet varmaan kuullut hyviä selityksiä tyyliin: "Kävin muuten tänään puntilla, nyt voin huoletta syödä yhden Hese-aterian". Ei pidä paikkansa! Kuntoilulla poltetut kalorimäärät eivät ole koskaan kovin suuria ja ruokavalion merkitys laihdutuksessa onkin paljon merkittävämpi. Toki liikunnan vaikutukset ovat positiivisia ja liikuntasuorituksen jälkeen nautitun aterian ravinteet eivät yhtä tehokkaasti muunnu rasvaksi, kuin muihin aikoihin syödyt kalorit - mutta totuus on, että teet tuollaisella ajattelulla itsellesi vain hallaa. On totta, että psykologiselta ja mentaalisen terveyden kannalta joskus roskaruoan syöminen tai ns. cheattipäivien tai -aterioiden pitäminen saattaa olla erittäinkin hyödyllistä, mutta ne eivat saisi johtaa retkahtamiseen - johon pääsemmekin seuraavaksi!

2. Totaalinen retkahtaminen

Niin kovin usein tapaa ihmisiä, jotka kehuvat dieettiensä toimivuutta. Paino on tippunut useita, ehkä jopa kymmeniä kiloja, ja motivaatio on korkealla... Muutaman kuukauden päästä tapaat saman henkilön ja hän on lihonnut ainakin 5 kiloa. Mitä tapahtui motivaatiolle?! Kaiken sen kovan työn jälkeen laihduttaja on ajanut itsensä henkisesti tilanteeseen, jossa motivaatio tippuu ja ruokavalio ei enää tunnu tärkeältä. Laihduttaminen oli alun perinkin ihan turha idea. Kun kerran retkahdit, niin miksi enää yrittää? Niinkö? VÄÄRIN! Yksi pieni erehdys tai retkahdus ei ole vielä vaarallista. Et sinä yhdestä pizzasta vielä lihoa takaisin vanhoihin mittoihisi - joten älä missään nimessä nyt anna periksi himoillesi! Et tietenkään halua kokea näitä retkahduksia ollenkaan, mutta ne ovat aina mahdollisia, jopa henkisesti vahvimmillekin laihduttajille. Tärkeää on tuhojen minimointi - palaa takaisin arkeen ja alkuperäiseen laihdutussuunnitelmaasi. Älä rankaise itseäsi, vaan tee kuten olit alun perin suunnitellut ja unohda retkahdus. Se ei merkitse pitkällä aikavälillä mitään.

3. Ohjeistusten ymmärtäminen väärin - Pitkäaikaisen laihdutuksen negatiivisten puolien torjuminen

Tässä kohtaa täytyy tehdä selväksi, että vaikka cheattipäivät tai parhaimmillaan itseasiassa refeed-päivät (eli kalorivajeet ja himot tyydytetään väliaikaisesti puhtailla vaihtoehdoilla) ovat parhaimmillaan todellista nautintoa ja vieläpä erittäin terveellisiä. On kuitenkin todella selvää, että kymmenen donitsin, kahden perhepizzan ja rullakebabin syöminen yhden päivän aikana altistaa sinut himoille ja haluille tavalla, jota et halua kokea. Älä ymmärrä väärin, kyllä se yksi pizza ja pieni pussi karkkia menee vielä mainiosti, mutta älä liioittele näissä asioissa! Oikeasti kropallahan ei ole mitään syytä saada roskaruokaa tai sokeria tuolla tavalla - kyseessä on vain henkinen puhdistautuminen. Jos päässäsi on kaikki siis kohdillaan ja motivaatiota riittää, niin pitkän laihdutuksen negatiiviset puolet saadaan äkkiä korjattua myös päivällä, jolloin syödään selkeästi yli kulutuksen, mutta valitaankin puhtaita vaihtoehtoja. Täysjyväpastat, tumma riisi, hyvät lihat, maito, munat, puuro ja ruisleipä kelpaavat hyvin kropan herättämiseen. Hyvistä lähteistä saadut hiilihydraatit toimivat vallan mainiosti glykogeenivarastojen täyttämiseen ja niiden tarjoamat kalorit riittävät hyvin leptiinitasojen normalisointiin. Älä siis liioittele, vaan toimi fiksusti. Valitse henkisen puhdistautumisen kannalta se riittävä minimimäärä roskaa ruokavalioosi, äläkä päästä itseäsi retkahtamaan. Palaa suunniteltuun ruokavalioon välittömästi cheatin tai refeedin jälkeen!

4. Kalorit, joita et näe tai maista - missä ne ovat piilossa?

Tässäpä onkin asia joka liittyy kohtaan #1. Nykyään on keksitty kaikkia näitä hienoja "ei lisättyä sokeria" ja "matalan GI:n tuote" -sloganeita, joilla pystytään tietämätöntä kusettamaan. Se, että johonkin ei ole lisätty sokeria, ei tarkoita etteikö siinä sokeria olisi. Mehut, soseet ja hillot ovat tässä kategoriassa kenties pahimpia, mutta esimerkkejä löytyy kaikista elintarvikekategorioista. Lisäksi sokerialkoholit eivät lain mukaan välttämättä kuulu sokereihin, joten hyvinkin hiilaripitoiset tuotteet menevät läpi sokerittomina, vaikka niiden vaikutus insuliiniin ja verensokeriin olisikin valtaisa. Pidä siis varasi ja vältä eritoten nestemäisistä lähteistä saatavia kaloreita, sekä tuotteita, jotka väittävät olevansa "sokerittomia", mutta joista et ole varma.

5. Liian raju laihdutuksen aloittaminen

Miksi oletat, että voit järkyttävän kokoisilla kalorivajeilla saada unelmakroppasi muutamassa kuukaudessa? Ethän sinä nyt herranisä kaikkea rasvaakaan kroppaasi kerännyt kuukaudessa tai kahdessa? Laihdutus on pitkä prosessi, jossa aloittelijat tekevät helposti virheitä. Viikon tai kahden pituinen korkeiden kalorivajeiden ajanjakso laihdutuksen alkuun voi olla hyödyllinenkin valinta, sillä tällä pystytään yleensä pääsemään eroon muutamasta kilosta rasvaa ja useasta kilosta nesteitä. Pitemmällä aikavälillä eivät esimerkiksi 1000 kilokalorin vajeet ole missään nimessä suositeltavia, vaan aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyötyä. Ihminen on luotu selviytymään ja kroppa reagoi muutoksiin juuri tältä pohjalta. Mikäli rasitat itseäsi alkuun liian kovaa tai mikäli näännytät kroppasi alkumetreillä, saattaa painonpudotus pysähtyä nopeasti kuin seinään. Painon pudotessa myös kalorien päivittäinen tarve yleensä vähentyy - siksi laihdutuksen edetessä tehokkaasti viikko toisensa perään, tulee syötyä kalorimäärääkin myös vähentää vastaavaa tahtia. Mistäs vähennät jos heti aluksi päätät aloittaa syömällä vain esim. 1200 kcal päivässä? Et mistään! Liian pienillä kalorimäärillä altistat itsesi vain väsymykselle, motivaation tipahtamiselle ja riskeeraat tehokkaan palautumisen mahdollisuuden. Näin suuret kalorivajeet johtavat lähes aina rajuihin lihasmassan menetyksiin ja henkiseen pahoinvointiin. Tekemällä liian paljon liian aikaisin, menetät siis mahdollisuutesi menestyä pitkällä aikavälillä.

Yhteenvetona todettakoon, että aloita siis rauhassa, liiku riittävästi, tiedä mitä oikeasti syöt ja kuinka paljon kaloreita tämä ravintosi sisältää. Yhdistämällä nämä pienet tiedonjyväset ja annetut ohjeet, tulet varmasti menestymään!

Arvosteltu: 2.2/5 (157 arvostelua)


Jaa Facebookissa