2009-12-10 13:27:57

7 Hyvän Ruokavalion Tunnusmerkkiä

Olet varmasti törmännyt mitä kummallisimpiin dieetteihin. Kyllä vain, niin olen minäkin - ja aina pohdin, että mitenköhän nämä dieetit oikeasti muka toimivat. "Onko tämänkin ihmedieetin kehittäjällä ollut oikeasti tietoutta asiasta?" ja "Mitenköhän voisin tunnistaa toimivat dieetit ja erottaa ne niistä, jotka ovat täyttä huuhaata?"

 

 

 

 

 

Pistää pienen ihmisen pohtimaan. Ainakin seuraavia kysymyksiä olen pyöritellyt päässäni:

 • Mitkä ovat sitten hyvän ruokavalion tunnusmerkit?
 • Tietävätkö ihmiset oikeasti mistä he puhuvat?
 • Pitäisikö minun seurata matalahiilihydraattista vai korkeahiilihydraattista ruokavaliota?
 • Entä rasvan osuus ruokavaliossani?
 • Pitäisikö ruokavalio suunnitella jotenkin... vaikkapa oman "metabolisen rakenteeni", "veriryhmäni" tai... ehkä jopa "sukuhaarani" mukaan?

 

Yleensä dieeteistä voidaan sanoa heti ensimmäisellä pikakatsauksella tulevatko ne toimimaan, vai ei. Niin kutsutut "ekspertit" saattavat ladella kauniita korusanoja ja viisauksia, joilla jokainen tyhmä kuluttaja saadaan kokeilemaan vaikka "lentoemännän dieettiä", "kaalisoppadieettiä" tai "ananasdieettiä"... Jos olet vähääkään tutustunut ihmiskropan toimintaan, tiedät, että nämä kaikki mainitsemani dieetit eivät toimi halutulla tavalla. Ne ovat sitä paljon puhuttua huuhaata, scheissea suorastaan.

 

Kyllä, otteeni on tänään provosoiva - mutta älä turhaan provosoidu - vaan lue eteenpäin ja opi uutta! Olemme täällä Kuntoilijat.netissä kokeilleet itse useita erilaisia dieettejä vuosien varrella. Olemme kuulleet muilta kuntoilijoilta kokemuksia, lukeneet tutkimuksia ja artikkeleita ja keränneet henkilökohtaisia kokemuksia. Osaamme siis jo sanoa, mitkä ruokavaliot eivät suurella varmuudella toimi!

 

Ongelma vain sattuu olemaan, että suurin osa perustavanlaatuisista ja oikein kasatuista ruokavalioista toimii OIKEISSA PUITTEISSA. Kaikki on kiinni omasta tilanteestasi, omasta kuntoilustasi, kuntoiluhistoriastasi, kunnostasi, kehon koostumuksestasi, painostasi, iästäsi, sukupuolestasi ja niin edelleen... Mutta jos sinä olet kuten niin useat ihmiset, sinua kiinnostavat liikaa ruokavaliosi yksityiskohdat ja lyhyen aikavälin vaikutukset. Et ajattele tarpeeksi pitkäjänteisesti. Haluat tuloksia heti. Lisäksi niin paljon puhutut lautasmallit ja ruokapyramidit perustuvat 70- ja 80-luvun tutkimusaineistoon, joiden tulokset on myöhemmin useaan otteeseen todettu vääriksi.

 

Oletko joskus lihonut 10 kiloa? Muistatko yhtään missä ajassa se tuli? Ei tainnut muuten tulla muutamassa kuukaudessa, vai tuliko? No uskotko, että voit sitten päästä tuosta kymmenestä kilosta eroon muutamassa kuukaudessa ilman ongelmia?

 

Suurin osa laihduttajista uskoo liikaa vaa’an suureen sanaan. Meidän tulee kuitenkin muistaa, että useissa kokeellisissa tutkimuksissa on todettu, että liian suuret kalorivajeet ja turhan vauhdikas laihdutuksen aloittaminen eivät tuota pitkän aikavälin tuloksia. Ja juuri niitähän me kaikki haemme. Toivonkin, että luet myös artikkelimme "Syitä laihdutuksen epäonnistumiseen".

 

Kaikki ruokavaliot eivät kuitenkaan ole ideaalisia eivätkä varsinkaan identtisiä - siksi haluammekin auttaa sinua. Annamme nyt sinulle muutaman hyväksi todetun ohjenuoran, joiden avulla voit arvioida vastaantulevia ruokavalioita.

 

7 Hyvän Ruokavalion Tunnusmerkkiä:

 

 1. Syöt aina 2-3 tunnin välein. Aterioita tulee siis yhteensä noin 5-8 päivässä.
 2. Syöt jokaisella aterialla tarpeeksi proteiinia hyvistä ja rasvattomista lähteistä.
 3. Syöt hedelmiä tai vihanneksia joka aterialla.
 4. Varmistat, että saamasi hiilihydraatit ovat pääasiassa hedelmistä ja vihanneksista. Poikkeuksena harjoittelun anaboliseen ikkunaan osuvat hiilarit.
 5. Varmistat, että ainakin 25-35 prosenttia päivittäisestä energiansaannistasi tulee rasvasta. Tarvitset hyvien rasvojen lisäksi myös niin sanottuja eläinrasvoja. Transrasvat jätät kokonaan pois.
 6. Juot ainoastaan kalorittomia juomia. Vesi on paras vaihtoehto.
 7. Syöt pääasiassa "kokonaisia" tuotteita. Ei siis valmisruokaa, vaan luonnollisista lähteistä saatavia kokonaisuuksia.

 

Tässä olivat Kuntoilijat.netin 7 hyvän ruokavalion tunnusmerkkiä. Toivottavasti opit tästä jotain!

Arvosteltu: 2.1/5 (134 arvostelua)


Jaa Facebookissa