2012-02-14 13:46:27

Alkoholismi on suomalainen kansantauti?

Alkoholismi on erittäin hankala sairaus, jota ei yksinkertaisesti suomalaisessa yhteiskunnassa voida ohittaa olankohautuksella. Se on asia, jota kohtaa arkenakin kaupungeilla, toreilla ja jotkut jopa kotona. Alkoholismi määritellään sairaudeksi ja se saattaa pahimmillaan johtaa jopa ennenaikaiseen kuolemaan. Sen perusoireita ovat vahva ahdistus, syrjäytyminen, ihmissuhteista erkaantuminen, maksaongelmat, ja monet monet muut oireet. Alkoholisti on ihminen, joka tarvitsee kipeästi apua! Onneksi maamme suurimmissa kaupungeissa on runsaasti apua tarjolla, katso vaikka alkoholismin hoito Helsingissä.

Alkoholismi jaetaan tavallisesti kahteen tyyppiin. Tyypin yksi alkoholismi johtuu pääasiassa dopamiinijärjestelmän alentuneesta toimintakyvystä. Tähän sairastuneet ovat usein ns. jaksottaisia juopottelijoita: Aika ajoin heillä on hetkiä, jolloin he eivät juo tippaakaan alkoholia - ja välillä hetkiä, jolloin humalatila on päällä lakkaamatta. Tyypin 1 alkoholistilla voi olla myös kohtuukäytön jaksoja, jolloin häntä ei erota terveestä ihmisestä juuri mikään. Tyypin yksi alkoholismista kärsii jopa noin 80 prosenttia kaikista alkoholisteista.

Harvinaisempi tyypin 2 alkoholismi johtuu impulssikontrollin häiriöistä. Tyyppi 2 on siinä mielessä vaarallisempi, että juominen alkaa jo hyvin nuorena ja jatkuu todella pitkään. Riippuvuus on vahvaa ja sairastunut usein sortuu toimimaan aggressiivisesti muita kohtaan. Ongelma kielletään ja väkivaltaa käytetään niin läheisiä kuin tuntemattomampiakin vastaan. Tyypin 2 uskotaan olevan myös joltain osin perinnöllistä - sen on todettu olevan yleisempää miehillä kuin naisilla.

Alkoholismin hoito tulee aloittaa hyvissä ajoin. Ongelmana tässä on se, että hoitoon tarvitaan myös itse sairastunutta henkilöä ja hänen yhteistyötään. Laboratoriotesteillä, kyselylomakkeilla ja läheisten haastatteluilla päästään alkuun, mutta oikean ja parhaan kuvan tilanteesta voi antaa itse alkoholisti, jonka tapaaminen on hoidon aloittamisessa välttämätöntä. Hoitokeinoina käytetään niin terapiaa, valmennusta, lyhytneuvontaa kuin vertaistoimintaakin. Tarvittaessa alkoholismiin voidaan määrätä myös lääkkeitä.

Loppujen lopuksi alkoholismi on hirveä sairaus, joka on jossain määrin Suomessa jo kansantaudin asemassa. Jos lähipiiriisi siis kuuluu alkoholia runsaasti käyttäviä henkilöitä, ole valppaana - aloita hoito mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.

Arvosteltu: 1.9/5 (121 arvostelua)


Jaa Facebookissa