2010-06-21 23:11:14

BCAA - haaraketjuiset aminohapot

BCAA-tuotteet (branched-chain amino acids) eli tutummin haaraketjuiset aminohapot stimuloivat lihaskasvua, ylläpitävät lihasmassaa laihdutettaessa, parantavat kestävyyttä ja nopeuttavat palautumista.

Laajat urheilulääketieteelliset tutkimukset osoittavat, että haaraketjuiset aminohapot parantavat suorituskykyä ja vähentävät hapen kulutusta merkittävästi. Lisäksi harjoittelun aikainen katabolia vähenee, kun kropalla on saatavilla riittävästi aminohappoja myös treenin aikana. BCAA-lisäravinteet parantavat myös treenaamattomien terveiden henkilöiden fyysistä suorituskykyä.
"BCAA:ta käytetään ensisijaisesti lihasmassan kasvattamiseen sekä katabolisen tilan estämiseksi kovan treenin aikana ja sen jälkeen. Haaraketjuiset aminohapot vaikuttavat myös treenin aikana sekä psyykkistä että fyysistä väsymystä vastaan."
- Fitnesstukku » BCAA


BCAA-tuotteiden annostus

Suositellut annokset ovat usein varsin pieniä - kapselimuodossa yleensä 2-4 kapselia 1-3 kertaa päivässä, mieluiten ennen harjoittelua ja sen jälkeen taikka aterioiden yhteydessä. Tutkimuksissa annostukset vaihtelevat yleensä noin 7 ja 15 gramman välissä.

BCAA-tuotteet ovat nykyään varsin halpoja, mutta ne eivät anna rahalle samanlaista vastinetta, kuin esimerkiksi kreatiini ja palautusjuomat.

Huomioitavaa

Molekyylitasolla tarvitaan myös B12-vitamiinia haaraketjuisten aminohappojen kataboliassa. B12-vitamiinin riittävä saanti kannattaa siis varmistaa.

Tutkimuksia:
Effect of acute and chronic branched-chain amino acids on energy metabolism and muscle performance.

Arvosteltu: 2.0/5 (137 arvostelua)


Jaa Facebookissa