2010-06-09 14:46:01

Beeta-alaniini

Beta-alaniini on karnosiini-valkuaisaineen aktivaattorina toimiva aminohappo, joka vaikuttaa energiatasoihin ja lihaskestävyyteen. Beeta-alaniini on kreatiinin jälkeen tutkituin lisäravinne, vaikka se onkin varsin uusi tuote markkinoilla. Teoriat beeta-alaniinin taustalla ovat kuitenkin vahvoja ja todisteita aineen toimivuudesta on saatu erittäin paljon. Se on ainoa luonnossa esiintyvä beeta-muotoinen aminohappo. Yhdessä histidiinin kanssa siitä muodostuu karnosiinia lihaksissa. Karnosiinipitoisuudet nousevat sekä suun kautta nautitun karnosiinin, että beeta-alaniinin myötä, mutta histidiinin nauttiminen ei yleensä lisää karnosiinipitoisuuksia.

"Karnosiini kuuluu yhdisteisiin jotka puskuroivat lihassolujen sisäistä pH-arvoa. Tällöin ihassolujen sisäinen pH-luku säilyy pitempään suoritusta tukevana rasituksen aikana syntyneen maitohapon pH-lukua laskevasta vaikutuksesta huolimatta."
- Wikipedia: Karnosiini

Näin ollen karnosiinitasojen nousu johtaa parempaan lihaskestävyyteen ja lihasten meneminen hapoille kestää kauemmin. Beeta-alaniini nostaa lihasten "puskurointikapasiteettiä" ja parantaa anaerobista suorituskykyä ja kestävyyttä.

Karnosiinitasojen nousu lihaksissa kestää useamman viikon, joten suurimmat vaikutukset saadaan vasta beeta-alaniinin muutaman viikon käytön jälkeen. Tutkimuksissa on todettu myös, että kreatiinin ja beeta-alaniinin yhteiskäyttö näyttäisi lisäävän lihasmassaa tehokkaammin kuin kreatiinin käyttö yksinään. Esimerkiksi Hoffmann J et. al. (2006) tekemässä tutkimuksessa amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla 10 viikon voimaharjoittelujakson yhteydessä beeta-alaniini+kreatiini -ryhmän lihasmassa lisääntyi ja rasvamassa väheni enemmän kuin pelkkää kreatiinia tai lumeainetta saaneilla.


Haittavaikutukset

Beeta-alaniini saattaa aiheuttaa ihon kihelmöintiä muutamien kymmenien minuuttien kuluttua aineen nauttimisesta. Kihelmöinti on vaaratonta, joskin joidenkin mielestä epämukavaa. Lisäksi ihmisten käyttökokemukset aineesta vaihtelevat suuresti: Jotkut saavat todella suuria vaikutuksia nopeasti, toisilla aineen nauttiminen ei lisää suorituskykyä merkittävästi.


Beeta-alaniinin annostus ja käyttö

Hyviä tuloksia on saatu jo noin 5 gramman päiväannoksilla. Kihelmöintiä saattaa esiintyä jo 2 gramman ylittävillä kerta-annoksilla. Esimerkiksi noin kahden gramman annoksen ottaminen kaksi tai kolme kertaa päivässä saattaa maksimoida biologisen hyväksikäytettävyyden ja samalla minimoi ihon kihelmöinnin.

Beta-alaniinin imeytyminen tehostuu kun sitä nautitaan yhdessa nopeasti imeytyvien hiilihydraattien kanssa.

Mikäli noudatat tiukkaa kasvisruokavaliota, saattaa sinulla esiintyä myös histidiinivajetta. Tällöin beeta-alaniinia käytettäessä myös histidiiniä sisältävien ruoka-aineiden lisääminen ruokavalioon on suositeltavaa.

Tilaa Aminohapot halvemmalla netistä:

Fitnesstukku » Aminohapot

Arvosteltu: 2.0/5 (125 arvostelua)


Jaa Facebookissa
2011-11-22 23:51:13
punttis


Tuossa muutama arvostelu jotka olen myös lukenut. Näyttäisi siltä, että tämä homma toimii. Viimein toimiva lisäravinne!

http://punttis.net/lisaravinteet/beeta-alaniini-beta-alaniini

http://www.lisaravinteet.info/muut/beeta-alaniini

2011-11-22 23:51:46
punttis

#