2009-08-28 00:00:00

Kahvi - Ystävä vai vihollinen?

Niin paljon keskustelua herättänyt kahvi on kirjaimellisesti lähes kaikkien huulilla. Emmehän me turhaan ole maailman eniten kahvia (per asukas) kuluttava kansa. Lienemmekö edelleenkin ainoa maa, jossa lainsäädännössä on määritelty KAHVItauot?

Kahvi 101

Kahvi ei sisällä mitään tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita, eikä myöskään kaloreita. Muistattehan kuitenkin, että sokeri, kerma, maito ja kahvin oheiskaverit, kuten leivonnaiset, pullat ja kakut sisältävät kaloreita - usein tyhjiä ja paljon!

Kofeiinia kupillisessa ns. "normaalin" vahvuista suodatinkahvia on noin 80-120mg - riippuen jälleen hieman keittäjästä, laadusta jne. Kahvin kofeiini on 1,3,7-trimetyyliksantiini ja se tuo kahviin muun muassa karvaan maun. Yleensä kofeiinin piristävä vaikutus kestää noin neljä tuntia - riippuen jälleen yksilöstä, sillä puoliintumisaika vaihtelee 5 ja 11 tunnin välillä. Kofeiiniin LD50 on rotalla 192mg/kg ja ihmisellä myrkyllisen annoksen rajana pidetään 20mg/kg. Tämä vastaa pienelle, noin 60kg aikuiselle, noin 1,3 litran annosta suodatinkahvia.

Kahvin sisältämät lipidit eli rasvayhdisteet jäävät pääasiassa kahvijauheeseen tai suodatinpaperiin - näin ollen valmiissa juomassa on rasvaa todella vähän, nämäkin pääosin kahveolin ja kafestolin muodossa.

Vaikka kahvi ei juurikaan kaloreita sisällä, löytyy siitä kuitenkin pieniä määriä imeytyviä lyhytketjuisia hiilihydraatteja, mm. sakkaroosia, glukoosia, fruktoosia, galaktoosia, maltoosia ja mannaania. Kuitenkin niin pienissä määrin, ettei vaikutus verensokeriin tältä osin ole merkittävä. Lisäksi valmis juoma sisältää pitkäketjuisia hiilihydraatteja, jotka kulkeutuvat ruoansulatuskanavan läpi, mutta eivät imeydy missään vaiheessa elimistöön.

Valmiissa kahvijuomassa on myös pieniä määriä mm. glutamiinihappoa, glysiiniä, aspartaamihappoa ja leusiinia - jotka ovat siis aminohappoja.

Kahvin vaikutukset

 

1. Palautumisen nopeuttaminen

Eräissä, erityisesti vuoden 2009 aikana julkaistuissa, tutkimuksissa on todettu, että kahvi yhdessä hiilihydraattipitoisen palautusjuoman kanssa nopeuttaa glykogeenivarastojen täydentymistä verrattuna vain hiilihydraattipitoisen juoman nauttimiseen.

2. Kahvilla taisteluun Alzheimeria ja Parkinsonia vastaan

Kyllä. Kahvin on todettu myös suojaavan aivoja esimerkiksi kolesterolin haittavaikutuksilta - väittävät muutamat tutkimukset.

3. Suojele itseäsi sydäntaudeilta kahvin avulla

Japanissa tehdyissä tutkimuksissa on tutkittu kahvin vaikutusta 27000 naiseen 15 vuoden aikana. Tutkimuksen lopputulos on sangen mielenkiintoinen: 1-3 kuppia kahvia päivittäin pienentää sydäntaudin riskiä naisilla jopa 25 prosenttia.

4. Kahvi & syöpä

Jälleen Japanissa tapahtuu: 90 tuhatta miestä ja naista osallistuivat tutkimuksiin, joissa tutkittiin kahvin vaikutusta syövän todennäköisyyteen. Tulokset olivat ällistyttävät. Kaksi kuppia kahvia päivässä nauttineilla henkilöillä maksasyövän todennäköisyys on 50 prosenttia pienempi kuin henkilöillä, jotka kahvia eivät juoneet.

5. Kahvia nesteytykseen

Yleinen uskomus on, että kahvi poistaisi nestettä. Tämä ei kuitenkaan ole viimeisimpien analyysien mukaan totta, sillä kofeiinin vaikutus virtsaan alkaa vasta noin 540-560mg kerta-annoksista. Tämä vaatisi jo 5-6 kuppia kahvia - ja vieläpä lyhyessä ajassa. Lisäksi ihmiskroppa tottuu ajan myötä kofeiiniin ja muodostaa jonkinmoisen resistenssin - näin ollen tottuneella kahvinkuluttajalla ei ole mitään syytä olettaa, että hänen kahvista saamansa kofeiini poistaisi nesteitä.

Kahvilla on siis useita positiivisia vaikutuksia. Ei ole mitään syytä jättää aamukahvia siis pois ruokavaliosta. Kuitenkin kohtuus kaikessa, sillä liiallisella kofeiinin saannilla on todistetusti negatiivisia vaikutuksia, varsinkin, jos ihminen on valmiiksi jo stressaantunessa tilassa.

Lähteet: Kahvi.net, Wikipedia

Arvosteltu: 2.2/5 (136 arvostelua)


Jaa Facebookissa
2009-11-06 19:57:59
cooper

Kahvia lärviin sanon mä..johan se o huomattu et mm. Irish coffee tuo miellyttävän olotilan?

2009-11-07 23:35:18
p-man

Kaffe alkoholilla muodossa missä vaan, toimii takuuvarmasti. ;) Taidanki veivata itselleni Irish Coffeen, ku ny Cooper siitä muistutit... Illan jatkoja tyypeille Testoksest. Olkaahan kiltisti. Ni meikäpoikakin... ;)