2010-06-15 14:52:57

L-arginiini

L-arginiini on aminohappo, jota ihmiskroppa tarvitsee typpioksidin (NO) tuottamiseksi. Typpioksidi saa aikaan pienten verisuonten laajenemisen ja siten parastaa mm. lihasten verenkiertoa, auttaa sukupuolitoiminnassa ja lievittää verenpainetta. Keho käyttää l-arginiinia myös hyödyntäessään kreatiinia. Arginiinia onkin useissa NO-tuotteissa, joissa sen uskotaan parantavan verenkiertoa entisestään.

Ihmiskeho ei pysty tuottamaan L-arginiinia luonnollisesti, joten sinun tulee saada sitä riittävästi ruokavaliosta. Arginiinia esiintyy paljon muun muassa rusinoissa, suklaassa, pähkinöissä ja siemenissä. Lisäravinteena arginiinia myydään paljon.

Kenelle L-arginiini sopii?

L-arginiini sopii kaikille. Erityisesti urheilijat, laihduttajat, vanhukset ja kasvavat nuoret hyötyvät siitä lisäravinteena. Aikuisilla arginiinia pidetään ei-välttämättömänä aminohappona, mutta lapsille se on täysin välttämätön immuunijärjestelmän kehityksen kannalta. Kovaa treenaaville l-arginiini sopii hyvin: Se parantaa immuniteettiä, lisää kasvuhormonin tuotantoa, tehostaa verenkiertoa ja lisää typpioksidin tuotantoa.

Typpioksidi vaikuttaa myös endorfiinijärjestelmään sekä vapauttaa GnRH hormoonia joka on vastuussa lutenisoivan hormoonin vapauttamisesta. Tämä hormooni taas käynnistää kehossa testosteronin tuotannon.

Tutkitut l-arginiiniannokset ovat yleensä olleet varsin suuria, jopa yli 3 grammaa päivässä. Arginiini lisäksi aiheuttaa toleranssia, joten pitkäaikainen yhtäjaksoinen käyttö saattaa häivyttää käytön hyödyt. L-arginiinin turvallisuutta pitkäaikaisessa käytössä ei ole tutkimuksin vielä vahvistettu.

Annostus

Eräiden tutkimusten mukaan jo 3 gramman päivittäisellä annoksella on vaikutus kasvuhormonitasoihin. Suositeltava annostus lisäravinnekäytössä on noin 3-5 grammaa ennen ja jälkeen kovan harjoituksen, sekä juuri ennen nukkumaanmenoa.

Tilaa aminohapot netistä:

Fitnesstukku » Aminohapot

Arvosteltu: 2.2/5 (135 arvostelua)


Jaa Facebookissa