2009-08-28 00:00:00

Välttämättömät rasvat ja aminohapot

Tiedätkö mikä on minun mielestäni mielenkiintoista kaikessa tässä ravintokeskustelussa? Se, miten ihmiset uskovat kaiken mitä heille tuputetaan. Kuinka moni teistäkin mahtaa vielä miettiä ruokapyramideja tai lautasmalleja? Tunnistitko itsesi? Ihmetteletkö miksi paasaan tällaisesta asiasta? - No sitten tämä artikkeli todellakin on sinua varten!

* Miten niin välttämättömät?

Tarkennetaas nyt sitten sen verran, että minä en näitä asioita ole keksinyt. Älkää minua syyttäkö, jos tämä kuulostaa teidän mielestänne kummalta tai jos te olette niin hyväuskoisia, että luulette esim. hiilareitten olevan välttämättömiä.

Periaatteessahan ei ole olemassa niin sanottua välttämätöntä hiilihydraattia. Miksi sitten aina sanotaan, että pitäisi syödä perunaa, pastaa ja riisiä? Niimpä. Miksi? Ainahan sitä on tolkutettu, että kroppa tarvitsee hiilihydraatteja. Nehän toimivat kropan polttoaineena, eikös? Totta toinen puoli tässäkin, mutta eivät hiilihydraatit silti VÄLTTÄMÄTTÖMIÄ elämän kannalta ole. Silti kaiken maailman pyramidit ja lautasmallit suosittelevat, että hiilihydraatit muodostaisivat ruokavaliosi perustan. Useat ihmiset vielä uskovatkin tämän. (Toivottavasti sinä tiedät paremmin!)

Tottakai hiilarit ovat tärkeä osa ruokavaliotamme, tärkeä osa oikein ajoitettuna ja oikein syötynä - mutta kuten varmasti olet jo oppinut, riittävä ja oikea proteiinin saanti on vieläkin tärkeämpää lihaskasvun ja mikrotraumojen korjautumisen kannalta. Lihat, palautusjuomat, herapussukat, maidot, sun muut takaavat kyllä, että tarvittavien aminoiden saanti on helppoa ja vaivatonta. Moni sisäistääkin helposti proteiinin saannin tärkeyden. No problemos vielä tässä kohdassa.

Mutta entäs rasvat? Rasva... Rasvat... Rasvaa... Mikä oli ensireaktiosi tämän sanan kuullessasi? Tuliko likainen olo? Tuliko? Miksi ihmeessä? Ihmiset ovat todellakin saaneet väärän kuvan rasvasta! Rasva ei ole mitään likaista. Rasva ei ole mitään, mitä tulisi välttää. Rasva -- ei tee sinusta läskiä. Rasva ei pakkaudu suoraan suustasi reisiisi, perseeseesi ja vatsaasi. Ei todellakaan!

Jos rasva olisi syypää lihavuuteen, niin miten selität vähärasvaisten ja rasvattomien tuotteiden aikakaudella ihmisten elopainon kasvun ja liikalihavuuden lisääntymisen? Miksi länsimaalaiset ihmiset voivat nykyään huonommin kuin koskaan ennen? Miksi ihmiset ovat niin H*LVETIN lihavia, jos he eivät syö rasvaa?

Asia on hyvin yksinkertainen, jos sitä raapaisee hieman pintaa syvemmältä. Rasva ei ole pääasiallinen syypää liikalihavuuteen. Rasvan jättäminen pois ruokavaliosta on syypää lihavuuteen. KYLLÄ, KUULIT OIKEIN! Jättämällä rasvan pois, sekoitat varmasti aineenvaihduntasi ja eritoten rasva-aineenvaihduntasi. Ihminen on herkkä kokonaisuus - tiputat ruokavaliostasi jotain välttämätöntä pois, ja kroppasi reagoi siihen heti. Ihminen tarvitsee mm. monia rasvaliukoisia vitamiineja, ihminen tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja.

Koska te varmasti uskotte myös kaiken mitä Wikipedia sanoo, niin otetaan sitten sieltä lyhyt katkelma:
"Ravitsemustieteessä vain linolihappoa (LA, omega-6) ja alfalinoleenihappoa (ALA, omega-3) pidetään välttämättöminä, koska keho ei pysty niitä valmistamaan ja ne muodostavat omega-3 ja omega-6 rasvahappojen rungon. Ravitsemuslääketieteessä kuitenkin mitä tahansa rasvahappoa, joka aineenvaihdunnan vaikutuksesta voi muuttua edellä mainituiksi linoli- tai alfalinoleenihapoksi, kutsutaan välttämättömäksi rasvahapoksi."

Noh, uskotteko minua nyt paremmin? Rasvahapot ovat välttämättömiä. Näiden rasvahappojen poistaminen ruokavaliosta on tuhoisaa! Ihmisten pieniin päihin on vain tungettu ajatus rasvan pahuudesta ja kamaluudesta. Kannustaisin kaikkia teitä lukemaan välttämättömistä rasvahapoista (englanniksi Essential fatty acids eli EFAs). Tutkikaa kirjallisuutta aiheesta, jos minun sanani ei ole riittävä - ja tulette huomaamaan, että proteiinien ja terveellisten rasvojen tulisi muodostaa sinunkin ruokavaliosi perusta.

Arvosteltu: 2.2/5 (116 arvostelua)


Jaa Facebookissa