2010-07-04 18:29:40

Spirulina

Spirulina on tehokas sinilevien Cyanophyta-kaareen kuuluva rohdoskasvi, jota viljellään muun muassa Meksikossa, Thaimaassa ja Kaliforniassa."Siniviherlevät ovat pieniä mikroleviä, jotka viihtyvät alkaalisessa ympäristössä. Tavallisesti spirulinaa tuotetaan trooppisilla alueilla altaissa, jossa veden pH on selvästi emäksisellä puolella."

 

 


Korkealaatuiset proteiinit
Jopa yli 60 prosenttia spirulinasta on korkealaatuista ja helposti sulavaa proteiinia. Se on siis kasvikunnan jäsenistä ylivoimaisesti paras aminohappojen lähde. Spirulinassa on kahdeksan välttämätöntä, sekä yhdeksän muuta aminohappoa. Ainoa ruoka-aine, jossa on enemmän käyttökelpoista proteiinia, on kananmuna.


Mineraalit & Vitamiinit
Spirulinassa on paljon erilaisia vitamiineja; Se sisältää C-vitamiinia lukuunottamatta kaikki ihmiskeholle tärkeät vitamiinit. Spirulinan suurin yksittäinen etu on sen sisältämä B12-vitamiini, jota ei muissa kasvikunnan lajeissa esiinny suurina määrinä. B12 on ihmiselle välttämätön vitamiini. Lisäksi Spirulina sisältää paljon betakarotiinia ja riittävästi E-vitamiinia.

Spirulina sisältää kaikki kehollemme elintärkeät mineraalit, näihin kuuluvat muun muassa seleeni, jodi, kalsium ja rikki.


Rauta
Spirulina sisältää paljon rautaa: Yhdessä raudan kanssa muut vitamiinit mahdollistavat B-vitamiinien muutoksen punaisiksi verisoluiksi. Etenkin laihdutuksen aikana rautaa on tärkeä saada riittävästi.


Karotenoidit
Karotenoidit ovat väripigmenttejä, joita saat yleensä porkkanoista, appelsiineistä ja muista oranssin värisistä hedelmistä ja vihanneksista. Spirulina sisältää myös paljon karotenoideja, joista tärkein on betakaroteeni. Betakaroteeni suojelee ihoa UV-säteitä vastaan ja nopeuttaa ruskettumista auringossa.


Gammalinoleenihappo
Spirulina sisältää runsaasti myös gammalinoleenihappoa, jota on myös äidinmaidossa ja esikonöljyssä. Itse asiassa äidinmaito ja Spirulina ovat ainoita luonnollisia GLA:n lähteitä, muut ovat puristettuja öljyseoksia.


Valmistus

Kun halutaan valmistaa korkealaatuista spirulina-tuotetta, on pakastekylmäkuivaus hyvä vaihtoehto, sillä se minimoi kuumuudelle altistumisen. Näin ravintoaineet pysyvät bioaktiivisina (eli toimivina). Kuumuus tuhoaa entsyymejä ja koaguloi aminohappoja. Lisäksi pakastekylmäkuivatut ravinteet hajoavat nopeasti vedessä - näin ihmiskeho kykenee käyttämään ravinteet hyödyksi erittäin nopeasti ja tehokkaasti.

Spirulinan käyttö

Spirulina on ruokaa - se ei ole lääke, vaikka se vaikuttaakin terveyttä edistävästi ja parantavasti. Helpoin tapa aloittaa käyttö, on ostaa spirulinapuristeita. Jauhettuna spirulina sopii keittoihin, salaattiin, puuroihin, jugurtteihin, pirtelöihin ja kastikkeisiin. Spirulinajauhetta voidaan nauttia myös suoraan veteen tai mehuun sekoitettuna. Spirulinan väri saattaa hieman alkuun kummastuttaa, mutta sitä ei tarvitse pelästyä.

Spirulinalla on viilentävä ja kosteuttava vaikutus kehossamme, jonka johdosta se soveltuu erinomaisesti käytettäväksi kuumiin ja kuiviin olosuhteisiin.

Käytön haitat

Spirulina on todettu olevan turvallista ihmiskäyttöön. Eläinkokeet todistavat, että tuotteita voi käyttää myös raskauden aikana. Haittoja ei ole rekisteröity. Runsaasti käytettynä spirulina saattaa kuitenkin lisätä virtsaamisen tarvetta sisältämänsä veden takia.

Arvosteltu: 2.2/5 (145 arvostelua)


Jaa Facebookissa