2010-05-27 12:33:23

Vitamiinit - perusteet aloittelijalle

Ihmiskroppa tarvitsee vitamiineja toimiakseen kunnolla. Jokaisella vitamiinilla on lisäksi oma tehtävänsä, joten jokaista tarvitaan pienissä määrissä. Aikasemmin vitamiinien puutostilat ovat olleet erittäin yleisiä ja ne ovat usein johtaneet eliniän lyhenemiseen. Nykyään puutostilat ovat harvinaistuneet, mutta silti nykyisestä köyhästä ruokavaliosta on vaikeaa saada riittävästi kaikki vitamiineja. Etenkin kova treeni ja liikunta lisäävät elimistön vitamiinien tarvetta. Vitamiinit ja ravintolisät ovatkin tarpeen kaikille kovaa kuntoileville.

A-vitamiini

A-vitamiini on tärkeä etenkin näkökyvyn ja luustonkasvun kannalta. Mikäli A-vitamiinia ei saada riittävästi, etenkin hämäränäkö saattaa kärsiä. A-vitamiinin saantisuositus on miehillä 600-900 µg/v retinoliekvivalenttiarkia. Naisilla vastaava luku on 600-700. Imettävillä ja raskaana 800µg/v - 1000µg/v. Liikasaanti saattaa aiheuttaa ruokahaluttomuutt, ärtyneisyyttä, uneliaisuutta ja kuivaa ihoa.

B-vitamiinit

B-vitamiineja on useita erilaisia ja niitä tarvitaan mm. elimistön energiantuotannossa ja hermoston toiminnassa. B-vitamiineista etenkin tiamiini (B1), riboflaviini (B2),niasiini (B3), pantoteenihappo (B5) ja biotiini ovat keskeisiä kaikkien solujen toiminnalle, sillä ne ottavat osaa solujen energia-aineenvaihduntaan. B12-vitamiini (kobalamiini) on tärkeä nopeasti uusiutuvien solujen, kuten veren valko- ja punasolujen muodostuksessa sekä hermosolujen toiminnassa. Molekyylitasolla sitä tarvitaan homokysteiinin metylaatiossa metioniiniksi sekä haaraketjuisten aminohappojen kataboliassa.

C-vitamiini

C-vitamiini on vesiliukoinen ja se tunnetaan myös nimellä askorbiinihappo. C-vitamiinilla on elimistössä lukuisia tehtäviä, joista tärkein on c-vitamiinin kyky toimia antioksidanttina. C-vitamiini lisäksi tehostaa kalsiumin imeytymistä. Puute aiheuttaa vakavana keripukkia, jota ei Suomessa enää yleensä esiinny. Lieviä puutosoireita esiintyy henkilöillä, jotka syövät liian vähän tai liian yksipuolisesti. Oireet ovat epäspesifisiä kuten haluttomuus, väsymys, heikkous, hengästyminen ja nivelkivut. Jo 10 mg päivässä ehkäisee suurimmat puutostilat - suositeltava määrä on kuitenkin vähintään 75mg vuorokaudessa.

D-vitamiini

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota ihmiskroppa tuottaa itsekin auringonvalossa. D-vitamiini vaikuttaa fosforin ja kalsiumin aineenvaihduntaan hormonin tavoin. Sen tehtävä on pitää veren kalsium- ja fosfaattipitoisuudet oikeina parantamalla niiden imeytymistä ja auttamalla kalsiumia kiinnittymään luustoon. D-vitamiinin puute aiheuttaa lapsilla riisitautia ja aikuisilla osteomalasiaa eli luun pehmenemistä. D-vitamiinin lievä ja pitkään kestävä liian vähäinen saanti heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä edesauttaa osteoporoosia. D-vitamiinin riittävä saanti on yhdistetty perinteisesti kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat D-vitamiinilla olevan laajempia vaikutuksia terveyteen.

E-vitamiini

E-vitamiini on yksi ihmisen tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. E-vitamiineihin kuuluu useita toisiaan muistuttavia molekyylejä. E-vitamiiniaktiivisuus on neljällä tokoferolilla ja neljällä tokotrienolilla. Biologinen aktiivisuus on suurin α-tokoferolilla, joten ruoka-aineiden E-vitamiinipitoisuudet ilmaistaan α-tokoferoliekvivalentteina (α-TE).

K-vitamiini

K-vitamiini on pääasiassa veren hyytymiseen ja kalsiumin aineenvaihduntaan tarvittava vitamiini. K-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joten se ei poistu helposti kehosta. Ihmisen elimistössä (suolistossa) syntyy yleensä normaaliflooran ansiosta riittävästi K-vitamiinia, joten sen saamisesta ei tarvitse erityisesti huolehtia.

Voit tilata urheilijan vitamiinit halvalla netistä. Suosittelemme seuraavia verkkokauppoja:

Fitnesstukku » Vitamiinit
Hyvinvoinnin tavaratalo » Vitamiinit

Arvosteltu: 1.9/5 (119 arvostelua)


Jaa Facebookissa