2011-01-03 23:09:09

ZMA lisäravinteena

ZMA (Zinc monomethionine aspartate and Magnesium Aspartate) on erinomainen lisäravinne, jota käyttävät niin kehonrakentajat kuin muutkin huippu-urheilijat. ZMA lisäravinteet sopivat kuitenkin hyvin niin aloittelevalle kotikuntoilijalle kuin pitkälle ehtineelle himotreenaajalle. Tavallisesti ZMA koostuu nimensä mukaisesti seuraavista osista ja määristä: Sinkki (20-30mg), magnesium (400-500mg) ja B6-vitamiini (10mg).


Treenin lisääminen saattaa johtaa vitamiinien ja mineraalien lievään puutostilaan, joten treenaan on tärkeää taata tarpeellisten aineiden saanti. Helpoiten varmistat tarvittavien ravinteiden saannin tilaamalla lisäravinteet netistä.

 

Tilaa ZMA-valmisteita edullisesti täältä! >>


Vuonna 1999 suoritettiin NCAA:n jalkapallopelaajilla 8 viikkoa kestänyt tutkimus, jossa kontrolliryhmä ei ottanut mitään lisäaineita. Itse tutkittavalle ryhmälle annettiin ZMA-lisäravinteita. 8 viikon jälkeen todettiin, että ZMA:ta ottaneiden lihasvoima oli kasvanut kontrolliryhmää enemmän. ZMA:sta on paljon ristiriitaisia tutkimustuloksia. Eräät tutkimukset väittävät ZMA-valmisteiden lisäävän IGF-1:n ja testosteronin tuotantoa, sekä estävän kataboliaa tehokkaasti. Kaikki tehdyt tutkimukset eivät ole saaneet kuitenkaan yhtä positiivisia tuloksia. Varmaa kuitenkin on, että ZMA-lisäravinteista on hyötyä kovaa treenaaville, jotka kärsivät sinkin tai magnesiumin puutteesta.

ZMA-tabletit tulisi ottaa ennen nukkumaanmenoa, yleensä tyhjään vatsaan (vähintään 2 tuntia edellisen ruoan jälkeen ja 30 minuuttia ennen kuin otat mitään muuta seuraavaksi). ZMA:ta ei suositella otettavaksi kalsiumia sisältävien tuotteiden kanssa, sillä kalsium estää sinkkiä imeytymästä kunnolla. Huomaa kuitenkin, että tehon maksimoimiseksi, kannattaa ZMA:n käyttöön yhdistää myös mm. kreatiini ja palautusjuomat.

 

Lue lisää lisäravinteista osoitteesta lisaravinteet.org.

Lähteet:
[1] ^ Wilborn Colin D. et al (2004). "Effects of Zinc Magnesium Aspartate (ZMA) Supplementation on Training Adaptations and Markers of Anabolism and Catabolism". Journal of the International Society of Sports Nutrition 1 (2): 12-20.

Arvosteltu: 2.3/5 (143 arvostelua)


Jaa Facebookissa