2009-12-20 20:02:20

Zone-dieetti

Olet varmasti kuullut jo paljon Zone-dieetistä. Zonesta on niin paljon puhetta, marinaa, kehuja, risuja ja ruusuja, että et ole voinut välttyä kaikelta tältä. Tässä artikkelissa me käymmekin läpi Zone-dieetin perusperiaatteet ja toimintatavat.

 

Ensinnäkin, Zone ei ole mikään ihmedieetti. Ihmedieettejä ei nimittäin ole olemassakaan. Laihduttaminen on aina "kovaa työtä" ja niin sanottuja "ilmaisia aterioita" (aisti ironia!) ei ole tarjolla tälläkään kertaa. Zone on kylläkin yritetty perustella hyvin fysiologiselta kantilta - tutkimukset osoittavat, että liika hiilihydraattien syöminen on jossain määrin aiheuttanut ihmiskunnan järjettömän lihoamisen. Kuten Zone-dieetin kehittäjä Barry Sears on asiaa havainnollistanut: Karjaa lihotetaan syöttämällä sille vähärasvaista viljaa - ei suinkaan rasvaa. Samalla tavalla mekin reagoimme hiilareihin. Tästä lähtökohdasta lähdemme purkamaan Zone-dieettiä.

 

Zone-dieetin perusteet

Perusteista tärkeimmät ensin: Zonen katsotaan yleisesti kuuluvan niin sanottujen vähähiilihydraattisten tai hyvähiilihydraattisten ruokavalioiden ryhmään (katso myös Vähähiilihydraattinen ruokavalio). Zonen noudattajan tavoitteena olisi siis syödä riittävästi proteiinia, riittävästi, mutta kohtuullisesti rasvaa - etenkin hyvää rasvaa - sekä jonkin verran hiilihydraatteja. Tarkoituksena olisi keskittyä niin sanottuun ravintorikkaaseen ruokaan. Ruoan tulisi siis sisältää hyviä ja ravinteikkaita kaloreita - "tyhjät" kalorit voit unohtaa saman tien. Tämä tarkoittaa pitkälle jalostettujen ja muokattujen tuotteiden selkeää vähentämistä ja luonnollisen ravinnon lisäämistä ruokavaliossa.

 

Zone-dieetin tärkein aspekti on ravintojakauma: Kaloreista 30 prosenttia tulisi saada rasvasta, 30 prosenttia proteiineista ja noin 40 prosenttia hiilihydraateista. Tämä jakauma on tietysti vain suuntaa antava, ja jokaisen tulisi kuunnella kroppaansa ruokavalion edetessä. Useimmille meistä vieläkin vähähiilihydraattisempi ruokavalio saattaisi toimia paremmin. Kuitenkin niin, että liikunnan lisääntyessä tai rasvaprosentin laskiessa, hiilihydraattien suhteellista osuutta voi tarvittaessa nostaa.

 

Tämä amerikkalaisen Barry Searsin Zone-dieetti suosittelee tosin hiilihydraattien pääasiallisiksi lähteiksi kasviksia ja hedelmiä. Viljavalmisteet tulisi pitää pienessä roolissa, joskin niitä voidaan syödä kohtuullisina annoksina.

 

Zone-dieetin terveysvaikutukset

Zonen kannattajien mukaan ruokavalio soveltuu kaikille: Niin urheilijoille, lapsille, vanhuksille kuin keskivartalolihaville kaljuuntuville herrasmiehillekin. Zone toimii hyvin laihduttamiseen, mutta ei kuitenkaan rasita maksaa vastaavalla tavalla kuin esimerkiksi ketoosiin perustuva Atkinsin dieetti. Nälkä pysyy loitolla täyttävien proteiinien takia ja verensokeri ei heilahtele rajusti rajatun hiilarien saannin takia.

 

Pääasiassa pelkkä hiilihydraattien vähentäminen jo riittää suurimpien terveysvaikutusten saavuttamiseen: Paino putoaa, insuliiniherkkyys palailee oikeille urille, triglyseriditasot paranevat ja olo on muutenkin energisempi. Hormonaalinen tasapaino saavutetaan taas nopeasti.

 

Nopea kertaus: Kaloreista

  • 30% rasvasta
  • 30% proteiineista
  • 40% hiilihydraateista

Loppujen lopuksi Zone-dieetti tarjoaa hyvät lähtökohdat terveelliselle elämälle.

Arvosteltu: 2.2/5 (132 arvostelua)


Jaa Facebookissa