2009-11-30 00:00:00

Jääkiekkoilijan voimaharjoittelu

Jääkiekkoilijoilla ei tyypillisesti pitkiä loma-aikoja ole ainakaan huipputasolla. Voimaharjoittelukin on toisilla jääkiekkoilijoilla kausiluontoista, toisilla ohjattua ja toisilla omatoimista painojen nostelua. Kauden jälkeen "lomaillessakin" on syytä pitää huolta lihaskunnosta, jotta vastaavien tulosten ja voimatasojen saavuttaminen olisi helpompaa.

Ennen kaikkea voimaharjoittelu jääkiekossa on jaksotettua, joka tulisi ottaa huomioon jääkiekkovalmennuksessa. Niin ikään kuntosaliharjoittelun ei tule olla itse päätarkoitus, vaan salitreenaamisen tulee tukea itse päälajia eli jääkiekkoa. Monissa lajeissa voidaan peliroolin mukaan jakaa omat kuntosaliharjoitteet pelaajille, mutta nykyjääkiekossa kaikilla pelaajilla tulisi olla samanlaista nopeaa voimaa ja tasapainoa. Toki joukkuelajista huolimatta pelaajat ovat yksilöllisiä ja toiset voivat tarvita enemmän jonkin tietyn alueen harjoittelua.

Harjoittelu voidaankin jaksottaa esimerkiksi neljään osaan: kesäharjoittelun alku, kesäharjoittelun loppu, jääkiekkokausi ja kauden jälkeinen harjoittelu. Kesäharjoittelun alussa panostetaan tyypillisesti aerobiseen harjoitteluun ja kuntosalilla tehdäänkin pitkiä harjoitteita ja nuorempien pelaajien kanssa harjoitellaan painonnostotekniikkaa. Ennen kautta tapahtuvassa kesäharjoittelussa panostetaan nopeuteen ja voimaan, joten sarjat ovat räjähtävämpiä ja lyhyempiä. Kauden aikana ylläpidetään räjähtävää ja nopeaa voimaa tehden hieman kevyemmillä painoilla räjähtäviä suorituksia. Kauden päätyttyä yleensä pelaajille "myönnetään" lomaa, jolloin tulisi panostaa palautumiseen ja tehdä kuntosalilla pitkiä sarjoja kevyillä painoilla.

Jääkiekko on laji, jossa ratkaisevat raan voiman ja yleiskunnon lisäksi nopeus ja tasapaino. Takakyykky lienee tärkeimpiä jääkiekkoilijan painonnostoliikkeitä, koska luistelu voima lähtee jaloista. Takakyykyt kannattaa tehdä räjähtävästi syväkyykkyinä, jolloin saadaan parannettua luisteluvoimaa ja lähtönopeutta. Rinnalleveto on myös hyvä kokonaisvaltainen kehon liike, joka kehittää tasaisesti koko vartaloa. Rinnallevedon ohella voidaan tehdä tempausta, joka parantaa tasapainoa taklaus- ja kamppailutilanteissa. Toki jokaiseen jääkiekkoilijan voimatreeniin tulee sisältyä keskivartalolihasten harjoittelua.

Erityisesti nuoremmilla pelaajille tulee valmentajan keskittyä ohjeistamaan suojattejaan tekemään liikkeet oikein. Tätä varten joukkueen kannattaneekin hankkia esimerkiksi kesäharjoittelun ajaksi kokenut painonnostaja opastamaan jääkiekkoilijoita liikeratojen suhteen. Näin säästytään turhilta loukkaantumisilta, ja väärin tehtyjen liikkeiden haittavaikutuksilta - jääkiekkoilijoiden ikuinen riesa kun tuntuu olevan selkäongelmat. Ottakaa voimaharjoitteluunne mukaan perusliikkeitä vapailla painoilla ennemmin pelkkien erilaisten voimailukoneiden käytön sijaan.

Arvosteltu: 2.0/5 (161 arvostelua)


Jaa Facebookissa