2012-08-16 13:48:54

Metsästys - elinehdosta harrastukseksi

Metsästys ja kalastus ovat molemmat perisuomalaisia harrastuksia, jotka ovat aikojen mittaan muuttuneet tärkeästä elinkeinosta muun muassa harrastukseksi, eläinkannan hoitamiseksi ja luonnon suojelemiseksi. Vaikka osa ihmisistä varmasti kokee metsästyksen olevan raakalaismaista eläinten tappamista, ei asia ole ihan näin simppeli. Suomessa riistan hyvinvointia tarkkaillaan jatkuvasti ja siitä pidetään hyvää huolta. Kantojen ei anneta pienentyä vaarallisesti eikä toisaalta vaarallisten lajien anneta levittäytyä ihmisasutuksen lähettyville.


Aikaisemmin metsästys oli myös yhteiskunnallisesti merkittävässä roolissa: Se oli keskeisessä osassa mm. ravinnonsaannin kannalta. Perinteisesti (vuosisatoja tai -tuhansia sitten) mies kävi metsällä ja nainen keskittyi taloudenhoitoon ja viljelykseen. Kun maatalouden osuus nousi yhä suuremmaksi, metsästys muuttui pääasiallisesta ravinnonhankintakeinosta pienempään sivuosaan. Aikaisemmin metsästys tarjosi nuorille miehille myös mahdollisuuden harjoitella aseistuksen käyttöä sotaa varten. Tutkimukset osoittavat, että Suomessa on pyydetty ainakin hylkeitä jo noin 5 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Nykyään metsästys ei enää ole taloudellisesti kovin merkittävässä osassa. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos RKTL on arvioinut, että metsästyksen taloudellinen arvo on vuotuisella tasolla noin 60-70 miljoonaa euroa. Tämä summa ei luonnollisesti koostu vain ja ainoastaan lupamaksuista.


Metsästykseen liittyvistä lupa-asioista vastaa Suomen riistakeskus. Maksut päätöksistä ja luvista vaihtelevat päätöksen sisällön tai haetun luvan mukaan.


Metsähallitus muistuttaa omilla verkkosivuillaan, että metsästysluvista saatavat tulot menevät suoraan riistanhoidon ja riistatyön tukemiseen. Kaikki tulo menee siis oikeasti luonnon hyväksi.


Varoja on vuosien varrella käytetty muun muassa riistalintujen elinympäristöjen parantamiseen, naalin pesinnän helpottamiseen ja kannanseurantaan. Lisäksi Metsähallitus tukee laaja-alaisesti myös tutkimusta.


Metsästysvarusteet kuntoon!

Metsästyksessä on ennen kaikkea tärkeää pitää huolta omasta turvallisuudestaan. Tätä varten oikea varustautuminen on kaiken A ja O. Hankkimalla suojaavat metsästysvaatteet, pysyt tehokkaasti lämpimänä ja kuivana. Mikrokuiduista valmistetut takit ja housut hengittävät hyvin ja suojaavat sateelta ja kosteudelta.

Hieman metsästäjän tarpeista riippuen tarjolla on runsaasti niin maastovärein varustettuja suoja-asusteita kuin huomioliivejäkin. Varustus kannattaa valita sään mukaan: Niin oman mukavuuden (lämpö, kosteus) kuin maaston värityksenkin takia. Useimpia tuotteita myydään erikseen kevät-, syksy- ja talviväreissä.

Koiranomistajia suosittelemme tutustumaan myös koirien omiin GPS-kaulapantoihin ja koiraliiveihin, joilla koiran turvallisuus voidaan turvata!


Metsästys on oivallinen tapa nauttia Suomen luonnosta ja oleilla ulkona. Riippuen metsästysmaastosta ja tavasta, on se parhaimmillaan myös jonkinasteista aerobista kuntoilua, mutta paljon positiivisemmin se vaikuttaa mm. metsästäjien mieleen ja henkeen!

 

Lisätietoa myös sivustolta http://www.urheilutarvikkeet.com/metsastystarvikkeet/

Arvosteltu: 2.2/5 (123 arvostelua)


Jaa Facebookissa