2014-06-22 22:45:18

Onko golf urheilua?

Golf ei ole urheilua! Tätä mieltä on ylivoimaisesti suurin osa suomalaisista, jos uskomme viime vuosina tehtyjä kyselytutkimuksia. Golf nähdään edelleen pelkästään yläluokan herrasmiesten huvina, jolla ei ole mitään tekemistä oikean urheilun kanssa. Totuus golfista on kuitenkin varsin toinen.

 

 

Kyseessä on hyvin monipuolinen peli, jota voi pelata monet ihmiset ja hyvin eri tavoilla. On totta, että golf voi olla myös huvia, jolla on vain vähän tekemistä raskaan fyysisen urheilun kanssa. Golfista voi nauttia golfautossa ajellen, sikaria poltellen ja klubilla olutta hörppien, jolloin varsinainen peli jää sivurooliin. mutta tämä ei todellakaan ole ainoa vaihtoehto.

 

Jokainen joka on katsonut ammattilaisgolfarien kisoja televisiosta voi todeta, että 99% pelureista on fyysisesti huippukunnossa. Mukaan mahtuu ns. vanhan koulukunnan isomahoja, mutta he todellakin ovat ammattikentillä nykyään harvinaisuus. Golf on siis ainakin huipputasolla viimeisen päälle huippu-urheilua, jossa menestyäkseen täytyy olla fyysisesti erinomaisessa kunnossa.

 

Golflyönnin fyysisyydestä

Mietitäänpä hetki vaikka pelkkää golflyöntiä eli golfswingiä: kyseessä on ilmiselvästi voimaa vaativa suoritus. Lyönnissä rasitus jakautuu koko kehoon: jalat pitävät lyöntiasennon tukevana, keskikroppa työskentelee vartalonkierron kanssa ja yläkroppa ohjaa mailan liikettä. Golflyönnin rasitusta on vaikeaa verrata mihinkään yksittäiseen muuhun urheilumuotoon, mutta voidaan yleisesti sanoa, että rasitus paikantuu jonnekin kuulantyönnön, moukarinheiton ja halonhakkuun välimaastoon. Kyseessä on siis varsin vaativa voimaharjoittelun muoto, ja jos lämmittely- ja harjoituslyönnit lasketaan kaikki mukaan, yhden 18-reikäisen kierroksen aikana loistoja on 200–300.

 

Jokaisen on helppoa testata golflyönnin kuormittavuutta lyömällä vaikka tunnin verran palloja rangella.

Viiden tunnin kävelylenkki reppu selässä

Jos golfswingin voimaharjoittelullinen puoli ei vakuuttanut sinua golfin fyysisyydestä, niin ehkä golfkentän kiertäminen vakuuttaa. Tyypillinen golfkierros on 18 reikää, mikä ajallisesti tarkoittaa noin 4 tai 5 tuntia. Golfkentän yhteispituus väylien mitoissa mitattuna on useimmiten jossain 6 kilometrin hujakoilla, mutta kentällä tietenkin kävellään paljon myös väylien välejä, eikä pelikään aina kulje lyhyintä reittiä. Useimmiten golfkierroksen aikana tulee helpostikin käveltyä 10–15 kilometriä.

 

Reilun kymmenen kilometrin kävelylenkki on varmasti jokaisen mielestä urheilusuoritus. Selkään kun lisätään reppu, niin suorituksen haastavuus kasvaa entisestään. Selässä kulkeva kantobägi ei ole kovinkaan painava ja se on suunniteltu mahdollisimman helpoksi kantaa. Mutta kyllä painoa on silti jonkun verran, kulkeehan bägissä 14 mailaa, sateenvarjo, golfpallot ja muut tarvikkeet sekä litra pari vettä tai urheilujuomaa.

 

Golf ei ehkä ole kalorinkulutukselta se kaikkein tehokkain. Golfin pelaaminen polttaa tunnissa 350-400 kaloria. Tehokkuus perustuukin pelin pitkään kestoon. 18 reiän kiertäminen polttaa arviolta 1600 – 2000 kcal. Ja usein viikonloppuisin tulee kierrettyä kaksi tai kolmekin kierrosta saman päivän aikana, jolloin kulutus nousee jo kohtuullisen huimaksi.

 

 

Kiinnostaako sinua golfin aloittaminen? Voit lukea täältä, että miten pääset alkuun ja pian sinäkin poltat kaloreita hauskan harrastuksen parissa.

http://www.golftarvikkeet.org/golfin-aloittaminen-nain-paaset-alkuun/

Arvosteltu: 2.5/5 (109 arvostelua)


Jaa Facebookissa