2011-11-02 10:52:05

Onko pokerinpeluu urheilulaji vai ei?

Hankala kysymys, johon varmasti jokaisella on oma mielipiteensä. Ensin täytynee varmasti selvittää se, mikä lasketaan urheiluksi ja miten urheilulaji määritellään. Tässä vaiheessa voinemme kääntyä nykyaikaisen, lähes joka kodissa olevan tietosanakirjan, Wikipedian puoleen. Nettitietosanakirja toteaa urheilusta seuraavaa: ”Urheilu on yhteisnimitys fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettaville liikuntamuodoille. Siihen kuuluvat myös huvi- tai kilpailumielessä harrastetut suoritukset, joissa mekaanisten laitteiden tai eläinten osuus on merkittävä.”

No tämä ei hirveästi tietenkään tehnyt selkoa otsikon kysymykseen, ja joidenkin mielestä kaikki toiminta jossa tulee hiki, on urheilua. Pokerissa ei tietenkään aina tule hiki ja yleensä hiki johtuu pelihuoneen tunnelman tihenemisestä tai vaikkapa jännityksestä. Harvoin hiki tulee varsinaisesta suorituksesta, jollei pelaaja tee kymmentä etunojapunnerrusta ennen jokaista panostuskierrosta saadakseen veren liikkeelle kropassa. Eikä pokerissa pahemmin eläimiäkään ole näkynyt, jos ei lasketa kaikkein heikoimpia pelaajia mukaan, joita nimitetään leikkisästi paisteiksi tai fisuiksi.

Vakavasti ottaen, pokerinpeluulla ja urheilulla on paljon yhteistä. Useassa urheilulajissa vaaditaan samoja ominaisuuksia, jotka ovat myös pokerinpeluun peruselementtejä. Kestävyys, taktikointi, voittamisen tahto, kärsivällisyys… nämä taidot sopivat melkein lajiin kuin lajiin, jääkiekosta jousiammuntaan ja tietenkin pokeriin. Pokeria ei kuitenkaan yleisesti mielletä urheiluksi, sillä siitä uupuu fyysisyys, joka usein yhdistetään urheiluun kuin urheiluun.

Mutta onko pokeri sitten loppupeleissä urheilua? Toki erilaiset nettiturnaukset ja muut pelit, onpa intohimosi sitten ilmainen nettipokeri tai isot liveturnaukset, vaativat tietynlaista kuntoa sekä fyysisellä että henkisellä puolella, mutta ehkä pokeria ei ihan urheiluksi voi laskea sanan varsinaisessa tarkoituksessa.

 Joillekin pokerinpeluu on kuitenkin puhdasta työtä, jolla ansaitaan oma elanto. Tuolloin pelaajat tekevät toki kaikkensa, että he ovat parhaassa mahdollisessa kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti kun he kohtaavat vastustajansa. Kuulostaako tutulta? Pokerinpeluukin on huipputasolla todella kovaa kilpailua, ja silloin pelaajat eivät halua antaa vastustajilleen etumatkaa edes fyysisen kunnon osalta. Pokerinpeluu vaatii siis pelaajalta paljon samoja ominaisuuksia kuin lähes minkä tahansa huippu-urheilun harjoittaminen. Harjoitus tekee mestarin ja mestaritkin harjoittelevat.

Tässä vaiheessa voitaisiinkin jopa kysyä onko pokeri jopa huippu-urheilua? Ehkäpä, mutta ei ehkä kuitenkaan sanan varsinaisessa merkityksessä. Pelaajat, jotka pelaavat päivässä useamman tunnin pokeria, pitävät hyvää huolta omasta henkisestä ja fyysisestä kunnosta. Monen pokerinpelaajan lempiharrastuksia ovatkin lenkkeily, kuntosali ja muut lajit joissa sielu lepää ja samalla kunto kohenee.

Kansainvälisen olympiakomitean mielestä shakki ja bridge ovat urheilulajeja, joten miksi ei sitten pokerikin? Tuskin kuitenkaan ihan heti tulemme pokeria ihan olympialajina näkemään. Parhaimmillaan pokeri on kuitenkin upeaa viihdettä, jossa kuka tahansa voi oikean tuurin ja taidon kera voittaa pelejä. Onko pokeri sitten tuuri- vai taitopeli? Se onkin sitten jo ihan toinen juttu…

Arvosteltu: 2.2/5 (127 arvostelua)


Jaa Facebookissa