2018-06-11 15:45:31

Pohjoiseen kesällä? Fatbiking tekemässä vahvaa nousua!

Fatbiking viittaa nimensä mukaisesti paksuilla pyörillä varustettuihin pyöriin. Suomessa puhutaan usein myös läskipyöristä ja läskipyöräilystä. Ehei, sillä ei ole mitään tekemistä itse pyöräilijän kanssa. Ainoastaan pyörän.
Oletko suuntaamassa pohjoiseen tänä kesänä? Odottaako sinua ihastuttava mökki esimerkiksi Pyhätunturilla, Levillä, Ylläksellä tai vaikkapa Sallan karunkauniissa maisemissa? Yhä useampi suomalainen suuntaa Lappiin (tai ainakin pohjoisemmaksi, jos ei ihan Lappiin asti) talven lisäksi myös kesällä. Mutta mitä Lapissa voi tehdä kesällä? Vaikka mitä! Viime vuosina etenkin fatbiking - ja muu maastopyöräily - on noussut suureen suosioon!

Mitä hyötyä "läskeistä" renkaista sitten on? Fatbiken paksut renkaat sopivat täydellisesti lumeen, mutaan ja hiekkaan. Tavallisesti läskirenkaan rajana pidetään 3,7 tuumaa. Siis moninverroin maksummat kuin tavallisen katupyörän renkaat. Lisäksi renkaissa on vähemmän painetta kuin katupyörässä tai perinteisessä maastopyörässä. Tämä lisää pitoa kaikilla pinnoilla, mutta toki saa polkemisen tuntumaan hieman raskaammalta - ainakin alussa. Tuntumaan kuitenkin tottuu ja loppujen lopuksi fatbikellä polkeminen on aivan yhtä kevyttä kuin katupyörälläkin.

Miksi sitten Lappiin? No tottakai voit läskipyöräillä etelässäkin, mutta Lapin karut maisemat ja laajat polkuverkostot ovat täydellinen ympäristö läskipyöräilylle. Esimerkiksi Ylläksen ja Levin välillä kulkee maastopyöräreitti, joka halkoo läpi Pallas-Yllästunturin kansallispuiston. Lisäksi Ylläksellä on maastopyöräreittejä kesäkaudella yhteensä noin 200 kilometrin edestä. Useimmilla tunturialueilla, esimerkiksi Pyhällä ja Levillä, kesäkaudella pyörällä saa polkea kaikilla merkityillä poluilla. Pyhällä maastopyöräilyyn erikseen suunniteltuja reittejä on 40 kilometriä, mutta sallittuja merkittyjä reittejä yhteensä yli 170 kilometriä.Voit lukea lisää Pyhällä pyöräilystä täältä tai varata majoituksen Pyhätunturille täältä.

Jos olet ensimmäistä kertaa matkassa, kannattaa valita läskipyöräilyyn aluksi tasaisia maastoja. Lapin jyrkimmät rinteet ja kivisimmät kurut kannattaa jättää myöhemmäksi, vaikka fatbike helposti kivistä ja juurakoista suoriutuukin. Sama päätee lumisempiin olosuhteisiin: aloittelijan ei kannata lähteä tarpomaan umpihankeen tai kirkkaalle jäälle, vaikka periaatteessa pyörä niistä saattaisikin selviytyä. Älä myöskään lähde heti tuntikausien lenkille, vaan aloita lyhyemmästä muutaman kilometrin reissusta.

Suuri osa Lapin laskettelukeskuksista - kuten Pyhätunturi, Levi, Ylläs ja monet muut - vuokraa fatbike-pyöriä turisteille. Sinun ei siis tarvitse ostaa omaasi ja kantaa sitä mukanasi etelästä asti. Vuokraamisen hinnat vaihtelevat, mutta eivät ole päätähuimaavat.

Arvosteltu: 2.7/5 (19 arvostelua)


Jaa Facebookissa