2009-08-28 00:00:00

Mitä tapahtuu kun minä...

- Käyn salilla ja nostan painoja


Miten kehoni siis reagoi tuohon raskaaseen raadantaan. Mitä oikeasti tapahtuu kun se paino nousee kyykystä jälleen kerran? Tässä nopeasti perusteet:

1. MindGames - kaikki alkaa pääsi sisältä

Valmistaudut suoritukseen. Tiedät, että se tulee olemaan raskasta. Tiedät, että joudut antamaan kaikkesi ja rehkimään kovaa. Nyt muistisi ilmoittaakin aivoillesi, että happea tarvitaan kohta! Keuhkot vetävät lisää happea sisäänsä ja näin lihasten hapensaanti on turvattu. Jännitys ja odotus lisäävät adrenaliinin tuotantoa - "fight or flight". Sykkeesi nousee, vereen päästetään enemmän sokeria ja verenpaine kohoaa.

2. Verenkierron vilkastuminen

Pidätät hengitystäsi juuri ennen suurta suoritusta. Adrenaliini virtaa. Verenpaine nousee yhä ja sydän tikittää aivan uudella teholla. (Erään Kanadassa tehdyn tutkimuksen mukaan painonnostajien verenpaineet saattavat kohota jopa nelinkertaisiksi treenien aikana!)

3. Ravinteita, ravinteita, RAVINTEITA!

Veren mukana lihaksiin kulkeutuu tarvittavaa polttoainetta - työskentely voi jatkua pidempään ja lihaksesi jaksavat paremmin. Pitemmällä aikavälillä myös työskentelysi tehokkuus kasvaa ja kroppasi alkaa kestämään rasitusta entistä paremmin.

4. Pienet repeämät - elinehto kasvulle ja kehittymiselle

Lihasten työstäminen aiheuttaa niihin pieniä repeämiä. Verenkierto ohjautuu nopeasti niin, että repeämiin saadaan tarvittavat aminot ja korjaustyö voi alkaa. Pikkuhiljaa kroppa korjaa itsensä isommaksi ja vahvemmaksi - tämä johtaa loppujen lopuksi lihasten kasvamiseen.

5. Veren pakkautuminen

Työ on tehty, paino laskeutuu. Lisää työtä, paino taas laskeutuu. Jatkuvaa liikettä, työtä, työtä, työtä! Kovan paineen lihaksesta pois pakottama veri palautuu rasittuneeseen lihakseen ja saa sen näyttämään isommalta. Repeämiä voidaan alkaa korjata todenteolla!

6. Palautuminen

Lihas todellisuudessa kasvaa ja vahvistuu levossa. Ei siis treenatessasi. Vaan levossa! Muista tämä. Jos nimittäin keskeytät levon liian aikaisin, saatat ajautua tilanteeseen, jossa menetät kaiken saavutetun ja vaivut taantumaan. Lihaksesi eivät siis kasva ja vahvistu, mikäli rasitat niitä liian usein ja liian väsyneinä.

Tässä oli "Mitä tapahtuu kun..." -sarjamme ensimmäinen osa! Palaamme uusiin aiheisiin tuota pikaa. Jos jonkin asian perusteet mietityttää sinua kovasti, ota yhteyttä ylläpitoomme - ja lupaamme kirjoittaa sopiviksi katsomistamme aiheista vastaavanlaisen artikkelin.

Arvosteltu: 1.9/5 (136 arvostelua)


Jaa Facebookissa