2010-05-26 07:47:14

7 myyttiä treenauksesta

Mahtaakohan millään muulla alalla olla näin paljon erilaisia myyttejä? Treenauksesta kuulee kotitohtoreiden esittämiä ajatuksia - mihin tahansa menetkin. Nyt tarkoituksenamme olisi kumota muutama yleinen ja syvälle juurtunut myytti treenauksesta.

1. Naisten pitää treenata eri tavalla kuin miesten

Olisi mielenkiintoista joskus tavata se henkilö, joka on tämän myytin aloittanut: Naiset treenaavat aivan liian usein pelkästään pitkillä sarjoilla ja keveillä painoilla. Miettikää, että naisilla on paljon vähemmän lihasta rakentavaa testosteria kehossaan. Naisten on siis paljon vaikeampaa rakentaa lihaksia kuin miesten. Harva mieskään saa itselleen luotua vahvoja ja voimakkaita raameja, joten naisilla ei todellakaan ole mitään pelkoa saada liian lihaksikasta rakennetta. Testosteronipitoisuudet nousevat kovan treenin aikana ylös myös naisilla - tämä johtaa nopeampaan rasvanpolttoon ja lihasten parempaan kehittymiseen. Naisten kannattaisi siis välillä tehdä kovaa voimaharjoittelua suuremmilla painoilla ja lyhyemmillä sarjoilla.

 

2. Niskan taakse tehtävät liikkeet ovat vaarallisia

Niskan taakse punnertaminen ja vetäminen on jo kauan sitten todettu tehokkaiksi liikkeiksi. Myytti kuitenkin kuuluu, että niskan taakse tehtävät liikkeet rikkovat aina olkapaat, koska niska on liikkeissä usein taipuneena eteenpäin. Kaikki on kuitenkin kiinni omasta tilanteestasi. Mieti, kuinka joustavat omat olkapääsi ovat ja onko liikkuvuutesi riittävä. Mikäli sinulla ei ole ongelmia olkapäiden kanssa, ovat niskan takaa tehtävät liikkeet erittäin tehokkaita lihasmassan lisäämiseen.

 

3. Aerobinen treeni on parasta tyhjällä vatsalla

Usein kuulee väitteen, että tyhjällä vatsalla tehty aerobinen polttaa tehokkaimmin rasvaa. On totta, että juuri sillä hetkellä rasvaa palaa varmasti tehokkaasti, mutta samalla elimistö on varsin valmis polttamaan myös lihasmassaa. Lisäksi tyhjällä vatsalla aerobisen teho on harvoin optimaalista: Tehookkaampi tapa rasvan polttamiseen olisi energiset intervallit, joilla aiheutat kehollesi happivajeen. Intervallitreenaus nostaa rasvan palamista yleensä jopa harjoitusta seuraaviksi 24 tunniksi.

 

4. Rinnan sisäosaa voidaan erikseen treenata

Tähän myyttiin törmää salilla yllättävän usein. Lihassolut kulkevat kuitenkin rintakehän yli poikittaissuunnassa. Kun lihassolu supistuu, se supistuu joko kokonaan tai ei ollenkaan. Rintalihaksen mitään tiettyä osaa ei voida siis treenata yksittäisen harjoituksen avulla. Lihassyiden eri osat kuitenkin aktivoituvat eri tavalla eri harjoituksissa. Saattaa siis olla, että tietyillä harjoituksilla sisäosa rinnasta saa enemmän rasitusta.

 

5. Syvä jalkakyykky on vaarallista polville

Salemin & Powersin tekemän tutkimuksen mukaan eri syvyisillä kyykyillä ei ole ratkaisevasti eroa polveen kohdistuvassa rasituksessa. Koska syvemmät kyyky aktivoivat enemmän lihaksia, suosittelemme kyykkäämään syvään ja kovaan! Ass to the Grass!

 

6. Polvet eivät saa ylittää varpaita jalkakyykyssä

Fry, Smith & Schilling totesivat tutkimuksessaan, että mikäli polvet jätetään varpaiden tasolle tahallaan, vähenee voimankehitys 22 prosenttia verrattuna vapaaseen kyykkäämiseen. Lisäksi lantionivelen kohdalla vapaa lähestymistapa tuottaa 1000 % paremman voimankehityksen kuin kyykyt, joissa polvia kontrolloidaan liikaa.

 

7. Failure on pakollista

Tämä myytti istuu sitkeässä! Tosiasiassa failure-treenaaminen ei ole oikotie onneen, vaan jatkuvat failure-treenit lähinnä vain altistavat ylitreenaukselle. Failure-treenaaminen on erittäin raskasta hermostolle ja voimankehitys on selkeästi tehokkaampaa, kun jokaista sarjaa ei tehdä lähellekään failurea. Virhe on ajatella, että failure tarkoittaa kovaa treeniä. Kovaa voidaan treenata ilman failureakin.

Arvosteltu: 2.1/5 (131 arvostelua)


Jaa Facebookissa