2009-09-06 00:00:00

Palautusjuomat | Mihin palautusjuomia tarvitaan?

Jo pitkään ollaan urheilumaailmassa ymmärretty riittävän tankkauksen tärkeys. Palautusjuomat ovat tähän erinomaisia. Eritoten kehonrakentajat ja voimailijat ovat ymmärtäneet proteiinien tärkeyden, muiden - erityisesti kestävyysurheilijoiden - keskittyessä "virheellisesti" vain hiilihydraatteihin ja hiilihydraattiravitsemukseen. Runsas proteiininsaanti nimittäin tarjoaa selkeästi etuja verrattuna vähäiseen proteiinisaantiin:

International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism -lehti julkaisi aikoinaan tutkimuksen, jossa selviteltiin treenin jälkeisen (post workout) runsasproteiinisen ravitsemuksen vaikutuksia. Niin sanottuja pyöräilyintervalleja vetäneet treenaajat jäettiin kahteen ryhmään, joille annettiin treenin jälkeen 4 tunnin aikana seuraavia määriä ravintoa:

Ryhmä 1

  • Proteiinit: 218g
  • Hiilihydraatit: 435g
  • Rasvat: 79g


Ryhmä 2

  • Proteiinit: 34g
  • Hiilarit: 640g
  • Rasvat: 79g


Tulokset olivat hämmästyttävät! Nimittäin proteiiniryhmällä oli seuraavat edut puolellaan:

  1. 25 prosenttia korkeampi testosteronitaso
  2. 33 prosenttia alhaisempi kreatiinikinaasi
  3. Vähäisempi lihasarkuus seuraavana päivänä


Uskomatonta, eikö? Jos kuuntelette jotain tuttujanne tai vaikkapa vain 80- ja 90-lukujen niin sanottuja "urheiluexperttejä", väittäisivät he, että 218 grammaa proteiinia olisi aivan järjettömästi liikaa. Tulee kuitenkin muistaa, että minimimäärä aminoita, joilla urheilija pärjää, ei todellakaan ole sama asia kuin optimaalinen määrä.

Miksi minun tulisi juoda palautusjuomaa?

Mitä sitten on palautuminen? Yleisestihän sillä on tarkoitettu vain hiilarivarastojen täyttymistä treenien jälkeen. Nykyisin onneksi ollaan alettu tarkastelemaan tarkemmin proteiinimetaboliaakin. Kroppahan on kovan treenin jälkeen katabolisessa tilassa. Se siis hajottaa enemmän lihasproteiinia, kuin mitä se rakentaa. Eli synteesi on pienempää kuin hajoaminen. Tätä tilaa kutsutaan negatiiviseksi proteiinitasapainoksi. Optimaalisessa tilanteessa tätä hajoamista ei tapahtuisi. Tavoitteellinen urheilija pyrkiikin kääntämään tasapainon positiiviseksi. Tämä ei tule onnistumaan pelkkiä hiilareita litkimällä!

Sinun tulisikin siis todella nauttia sekä proteiineja, että hiilihydraatteja harjoittelun jälkeen. Anaboliaa voidaan toki lisätä pelkillä hiilarivalmisteillakin, mutta proteiinit kuitenkin huolehtivat lihasten vahvistamisesta. Samalla kun hiilihydraatit tarvitaan glykogeenivarastojen täyttämiseen, tulisi proteiinia saada mikrotraumojen korjaamiseen. Näin lihasanabolia saataisiin maksimoitua.

Tärkeää tässäkin on ehdottomasti ajoitus. Tutkimuksissa on todettu, että parhaat lopputulokset saadaan nauttimalla nopeasti imeytyvää heraproteiinihydrolysaattia sekä nopeita hiilareita ja kreatiinia samanaikaisesti, sekä ennen treeniä, treenin aikana, että treenin jälkeenkin.

Palautusjuoman valinta

Pidä huolta, että valitsemassasi palautusjuomassa on esipilkottuja proteiineja, vapaita aminoita sekä hiilareita joko maltodekstriinistä ja/tahi glukoosista. Tällaisella yhdistelmällä päästään hyvin alkuun ja saadaan katabolian valtakausi taitettua. Nopeasti imeytyvät ainesosat ovat siis päivän sana! Tähän sekoitelmaan kannattaa lisäksi pamauttaa hieman kreatiinia, leusiinia ja glutamiinia parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi!

Näin saadaan lihassynteesi kunnolla käyntiin, glykogeenivarastot täytettyä ja immuunipuolustus pidettyä terävänä. Muistathan lisäksi, että pelkkä palautusjuoma ei missään nimessä riitä lihaskasvun maksimoimiseen. Vaan sen tulee ainoastaan toimia treeniä, lepoa ja muuten kunnossa olevaa ravintoa tukevana apuna. Palautusjuoma on siis LISÄravinne, eikä siitä saada kaikkea hyötyä irti, mikäli ruokavaliosi on muuten retuperällä.

Korjaa siis ensin muut elämäsi osa-alueet, ja käytä sitten palautusjuomaa tehostamaan kovista harjoituksista palautumista. Tsemppiä treeneihin!

 

Lue lisää palautusjuomista osoitteesta http://lisaravinteet.org/palautusjuomat/.

Arvosteltu: 2.2/5 (134 arvostelua)


Jaa Facebookissa
2011-11-19 13:53:17
kehoman

Kiitos hyvästä artikkelista. Palautusjuoma on mielestäni ensiarvoisen tärkäe osa laadukasta kuntoilua. Palautusjuoman valintaan kannattaa käyttää aikaa, koska hyvän tuotteen löytäminen erinomainen osa harjoittelua.

Itse olen ihastunut Northforce.fi -tuotteisiin.

http://www.tavaratalot.com/2011/11/northforcefi.html

2011-11-19 13:54:04
kehoman

Kiitos hyvästä artikkelista. Palautusjuoma on mielestäni ensiarvoisen tärkäe osa laadukasta kuntoilua.

Itse olen ihastunut Northforce.fi -tuotteisiin.

http://www.tavaratalot.com/2011/11/northforcefi.html