2009-08-28 00:00:00

Saarna perusliikkeiden puolesta

Älkää missään nimessä ottako itseenne, mikäli tunnette piston sydämessänne lukiessanne tätä artikkelia. Minä puhun aina raskaiden perusliikkeiden puolesta ja kovaan ääneen, mutta toki kuntosalien erilaisilla laitteilakin voi saada mukavia ja näkyviä tuloksia aikaiseksi. Etenkin kovalla volyymilla yksittäisiä lihasryhmiä treenattaessa laitteet ovat mahtava lisä ohjelmaan.

Ongelmana vain on, että turhan moni aloitteleva kuntoilija siirtyy suoraan laitteiden pariin ja unohtaa vapaat painot. Raskaiden perusliikkeiden tulisi kuitenkin toimia saliohjelman tukevana kivijalkana - sillä sieltähän se kovin voimatasojen ja lihasmassan kasvu saadaan aikaiseksi, hormonaalisista reaktioista puhumattakaan.

Vapaat painot ovat ehdottomasti paras tapa rakentaa pohjaa treenille, koska:

  • Raskaissa perusliikkeissä rekrytoit enemmän lihaksia samanaikaisesti --> Fyysisesti raskaampaa
  • Useampi lihas ottaa ärsykkeen vastaan
  • Tukilihaksisto vahvistuu selkeästi paremmin kuin laitteilla
  • Kehon yleinen hallinta paranee
  • Raskaat liikeet tuottavat paremman hormonaalisen reaktion (esim. T & GH)


Tästä vielä todettakoon sivuhuomautuksena, että tutkimukset ovat yleisesti osoittaneet, että kasvuhormoni (Growth Hormone eli GH eli suomeksi myös somatotropiini) ei yleisesti aiheuta NIIN kovaa anabolista reaktiota kropassa - vaan GH:n vaikutus lihaskasvuun on suurempi epäsuorasti, sillä se stimuloi IGF-1:n tuotantoa. Toki suoranaisiakin vaikutuksia on (vrt. 'sarcomere hyperplasia').

Vapailla painoilla yksi asia nousee tärkeydessään yleensä ylitse muiden: Nostotekniikka! Se tulisi opetalla alusta alkaen oikein, sillä jo opittuja ns. "vääriä" liikkeitä ei ole helppoa korjata jälkikäteen. Oikeilla liikeradoilla ja suoritustekniikoilla vältetään loukkaantumiset ja pidetään kuntoilija kunnossa!

Parhaita vapailla painoilla tehtäviä liikkeitä ovat muun muassa kyykky, maastaveto, pystypunnerrus, penkkipunnerrus, kulmasoutu ja vaikkapa rinnalleveto. Myös leuanveto - lisäpainoilla tahi ilman - tulee ilman muuta laskea tärkeiden perusliikkeiden joukkoon.

Ja muistetaanhan kaikki, että progressio se on, mikä kuntoilijan tiellä pitää. Treeni-iloa kaikille!

Arvosteltu: 2.0/5 (146 arvostelua)


Jaa Facebookissa