2011-02-06 11:38:34

Voimaharjoittelu - Mitä voimaharjoittelu oikein on?

Voimaharjoittelu on jokaiselle tärkeä liikuntamuoto: Sen pitäisi kuulua niin nuorten kuin vanhojenkin treeniohjelmaan riippumatta tasosta, lajista ja tavoitteista. Voimaharjoittelulla voit lisätä lihasmassaa, kuluttaa kaloreita (polttaa siis rasvaa), voimistua ja parantaa kestävyyttäsi.

Voimaharjoittelu ei kuitenkaan ole kaikille aina samanlaista. Kuntosalilla voit treenata räjähtävää voimaa, lihaskestävyyttä tai perusvoimaa. Siinä missä esimerkiksi painonnostajat tarvitsevat maksimaalista voimaa, eivät pikajuoksijat tai korkeushyppääjät tästä hyödy. Heille nopeasti käytettävissä oleva räjähtävyys on tärkeämpää.

Maksimaalisella voimalla eli maksimivoimalla tarkoitetaan yhdellä toistolla saavutettavaa suoritusta, joka ei kestä muutamaa sekuntia pidempään. Maksimivoima on pääasiassa kiinnin lihasten hermotuksesta, eikä niinkään lihaksen massasta - mutta myös lihasten koolla on merkitystä maksimivoimaa harjoiteltaessa. Kuten olet ehkä huomannut, on mielenkiintoista, miten kehonrakentajat ovat usein paljon suurempia kuin voimanostajat, mutta voima- tai painonnostajilla on enemmän voimaa ja siis enemmän maksimivoimaa.

Nopeusvoima on sitä mitä pikajuoksijat ja hyppääjät tarvitsevat. Se on pääosin kiinni hermotuksesta ja koordinaatiosta. Nopeusvoima tarkoittaa kykyä tuottaa nopeasti mahdollisimman suuri voima. Räjähtävällä voimaharjoitelulla voidaan parantaa nopeusvoimaa tehokkaasti. Räjähtävässä harjoittelussa on tarkoituksena tehdä jokainen toisto mahdollisimman nopeasti. Painoina ei käytetä siis maksimipainoja vaan selvästi pienempiä, noin 40-80 prosenttia maksimista, painoja. Räjähtävyydessä pääosaa näyttelee hermosto, jonka toimintaa parantamalla myös lihaksen supistumista voidaan tehostaa.

Niin sanottu kestovoima on voimaa, jota kehon tarvitsee tuottaa hieman pidempään. Lihaskestävyydellä on erityistä merkitystä lajeissa, joissa myös aerobisen kunnon täytyy olla kohdillaan. Kestovoima jaetaan tavallisesti lihaskestävyyteen ja voimakestävyyteen. Molemmissa tapauksissa verisuonistolla ja maitohaponsiedolla on suuri merkitys.

Voimaharjoittelu ei tee sinusta heti suurta lihaskimppua. Naiset ja vanhuksetkin voivat siis treenata useita kertoja viikossa kovaa, ilman, että tarvitsisi kantaa huolta mistään. Voimaharjoittelulla pidät itsesi kunnossa: Lihaksesi vahvoina, koordinaation kunnossa ja nivelet terveinä. Treenaaminen pitää mielen vireänä ja kropan kunnossa!

Arvosteltu: 2.1/5 (130 arvostelua)


Jaa Facebookissa